Veel soorten merken

Deze ruime definitief zorgt ervoor dat er heel veel verschillende soorten merken in de registers zijn terug te vinden: woorden, logo’s, labels, geluiden, animaties, kleuren, vormen van verpakking en ga zo maar door. Op deze plek staan we stil bij het meest voorkomende merk: het woordmerk.

Naam vroeg op tafel

Bij de ontwikkeling van een nieuw product of een nieuwe dienst ligt de vraag meestal al vroeg op tafel: welke naam geven we ons nieuwe product? Pas als de merknaam vaststaat komen andere soorten merken aan bod, zoals bijvoorbeeld logo, slogan, design en kleuren.

Woordmerk

Woordmerk registreren

Zodra de knoop over de merknaam is doorgehakt – en om ellende te voorkomen is dat pas gebeurd na degelijk juridisch vooronderzoek  – is het moment aangebroken om de merknaam als woordmerk te registreren. Het woordmerk is eigenlijk het meest belangrijke merk rondom een product of een dienst. Waarom is de bescherming zo belangrijk?

Merknaam voor gehele levensduur

Een woordmerk is in de meeste gevallen de constante in de communicatie rondom een product of dienst. Logo’s, beeldmerken, design of slagzinnen worden in de loop van de jaren nog wel eens aangepast aan de tijd, maar de naam van het product blijft doorgaans hetzelfde. Een woordmerk-registratie biedt dan ook vaak bescherming voor de gehele levensduur van een product of dienst.

Logo Apple

Ruime bescherming woordmerk

De registratie van een woordmerk biedt ook de meest ruime bescherming. Je kunt optreden tegen iedereen die in dezelfde branche een merk gebruikt dat gelijkenis vertoont met het geregistreerde merk, ongeacht eventuele design-elementen die de ander gebruikt. Het hier getoonde voorbeeld laat dat zien: de houder van het (woord)merk Moritz kan zonder problemen optreden tegen een ander die Mo’Rice in een specifiek design en met toevoegingen gebruikt.

Start met woordmerkregistratie

Kortom: het wekt dan ook geen verbazing van de meeste geregistreerde merken woordmerken zijn. Zorg er daarom voor dat je voor elk nieuw product of elke nieuwe dienst het woordmerk tijdig goed registreert. Dat is een waardevol bezit voor de gehele levensduur van een product of dienst.

Woordmerk voorbeeld
Woordmerk

Een vraag over het registreren van je woordmerk?

Wil je sparren over hoe je je woordmerk het beste kunt beschermen? Of wil je liever advies bij de keuze? Chiever kan je adviseren.

Het contactformulier kan niet weergegeven worden omdat cookies niet zijn geaccepteerd. Klik hier om cookies te accepteren.