De 5 meest gestelde vragen over modelregistratie
1. Een model moet nieuw zijn. Wat houdt dat precies in?
Een model is nieuw als u er nog niet mee naar buiten bent getreden. Hebt u het model al op uw website gezet of hebt u er mee op een beurs gestaan, dan is het model niet meer nieuw. In principe kunt u het dan niet meer registreren. Echter, gelukkig is er nog wel een ontsnappingsclausule: de wet geeft u 12 maanden respijt! Zie de volgende vraag.
2. Kan ik het model dus niet niet meer registreren als ik er al mee op de markt ben?
Ja, gelukkig geeft de wet wat speelruimte bij de strenge nieuwheidseis. De wet bepaalt dat u tot 12 maanden na de eerste openbaarmaking van het model alsnog een geldige registratie kunt verrichten. Daarna is echter definitief afgelopen.
3. Een model moet een eigen karakter hebben. Wat houdt dat precies in?
Een model heeft een eigen karakter als de algemene indruk van het model afwijkt van die van andere modellen die al op de markt zijn. Dat blijft een wat vage criterium, maar in de praktijk komt het er op neer dat het model gewoon enige afstand moet nemen van bestaande modellen van anderen.
4. Wat hebben jullie nodig om een modelregistratie te kunnen verrichten?
De juiste afbeeldingen! De waarde en beschermingsomvang van een model wordt bepaald door de keuze van de afbeeldingen, die is cruciaal. Chiever heeft de kennis en ervaring om aan de hand van uw informatie te bepalen welke afbeeldingen gebruikt moeten worden om de beste modelbescherming te krijgen. Daarbij moeten veel keuzes gemaakt worden: foto’s of lijntekeningen, kleur of zwart-wit, hoeveel aanzichten, inzoomen of niet etc.. U laat vervolgens op onze aanwijzingen de juiste afbeeldingen maken. Daarna kan de aanvraag tot Europese modelregistratie worden ingediend.
Heb je een vraag over modelregistratie, maar staat de vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op!