Waarom je merknaam registreren?

Als je je merknaam niet laat registeren, krijg je geen bescherming voor het merk. Je kunt dan niet optreden tegen een ander die dat merk ook gaat gebruiken. Sterker nog, in het merkenrecht geldt de regel ‘wie het eerst komt’. Als jij niet registreert loop je zelfs het risico dat een ander de naam wél registreert en jij moet stoppen met het merk. Kortom, er zijn hele goede redenen om je merknaam te registeren.

merkregistratie why not

Voordelen van het registreren van jouw merk

De voordelen van een merkregistratie zijn duidelijk:
Een merkregistratie geeft je zekerheid. Je kunt ermee voorkomen dat de concurrentie met zijn te dicht bij komt. Er gaat ook een preventieve werking van uit: als de concurrent je merkregistratie in het (openbare) register ziet, zal hij zich wel twee keer bedenken voordat hij daar dicht bij in de buurt kruipt. Tenslotte creëer je ook waarde met een merkregistratie: mocht je het merk of je bedrijf ooit verkopen, dan is het eerste waar de koper naar vraagt hoe het met de bescherming van je merken zit.

Voordelen van merkregistrati

Je merk internationaal of in Nederland laten registreren

Registratie van je merk alleen in Nederland is niet mogelijk. Nederland heeft samen met België en Luxemburg een Benelux-merkenwet. Dus als je registreert is je merk altijd geldig in de hele Benelux.

Je merk in Europa registreren

Veel bedrijven zijn natuurlijk niet alleen in Nederland of de Benelux actief, maar in meer landen in Europa. In dat geval kun je het beste kiezen om je naam als Europees merk te registreren. Met een Europese merkregistratie dek je de gehele Europese Unie, in totaal 27 landen.

Merkregistratie Europa

Je merk buiten Europa registreren

Gebruik je je merk ook buiten de Europese Unie, dan is het verstandig ook registratie in deze landen aan te vragen. Omdat elk land zijn eigen merkenregister heeft, zul je dan per land merkregistratie moeten aanvragen.

Wel kent het merkenrecht een interessante procedure waarmee je deze registraties buiten de EU  in één aanvraag in alle relevante landen kunt indienen. Dat zorgt voor vereenvoudiging van de procedure en daarmee voor een flinke kostenbesparing. Chiever adviseert je graag verder bij bescherming van je merk buiten de EU. Wij beschikken over de kennis en ervaring om merken in alle landen van de wereld te registreren.

Merkregistratie wereldwijd
Merkregistratie

Snel een merk registreren?

Wil je een merk beschermen? Verstuur dan dit formulier en onze juristen nemen binnen 24 uur contact met je op voor informatie de mogelijkheden, de procedure en de kosten van een merkregistratie. Maar bellen kan natuurlijk ook: 020-8204000

mr. Maria-Gemma Huijnen Senior Trademark Attorney (Partner) +31 (0)20 8204000

Het contactformulier kan niet weergegeven worden omdat cookies niet zijn geaccepteerd. Klik hier om cookies te accepteren.

De 10 meest gestelde vragen over merkregistratie

 

Waarom een merk registreren?

Een merk is alleen beschermd tegen namaak als je het  geregistreerd hebt. Zonder merkregistratie kun je niets doen tegen een concurrent die een merk gaat gebruiken dat lijkt op jouw merk. Bovendien creëer je waarde door je merk te registreren.

Hoe snel kunnen jullie een merkregistratie aanvragen?

Een merkregistratie aanvragen kan binnen 1 dag en als het moet binnen een paar uur. Als wij alle gegevens hebben (merk, houder, opgave producten en diensten), dan kunnen wij het depot meteen verrichten. Het moment van depot bepaalt dan de rangorde van je bescherming. Na dit depot begint de registratieprocedure. Deze begeleiden wij voor je, we zorgen voor alle formaliteiten en bewaken de termijnen. De ambtelijke administratieve afhandeling tot de uiteindelijke registratie neemt tenminste een aantal maanden in beslag. Echter, door het depot staat je beschermingsdatum vast. Daar komt niemand meer tussen.

Wat hebben jullie van mij nodig om mijn merk te registreren?

Om uw merk op de juiste wijze te kunnen registreren moeten wij weten op welke manier en in welk design/opmaak u het merk gaat gebruiken. Daarnaast moet u aangeven voor welke producten of diensten u het merk gaat gebruiken en in welke landen of regio, nu en in de toekomst. Tenslotte hebben wij natuurlijk de naam en eventueel rechtsvorm (en KvK-nummer) van de merkhouder nodig.

Moet ik voorafgaand aan een registratie onderzoek laten verrichten?

Onderzoek naar oudere gelijkende merken is niet verplicht, maar wij raden het wel ten zeerste aan. Zou in een later stadium blijken dat een ander oudere rechten voor een gelijkend merk bezit voor dezelfde producten of diensten, dan kan dat veel ellende (en kosten) met zich meebrengen. Soms zit er dan zelfs niets anders op dan alsnog je merk te wijzigen. Een merkonderzoek geeft vooraf inzicht in eventuele risico’s.

Als mijn merk al bestaat, wordt mijn registratie dan geweigerd?

Nee, de merkenbureaus in Europa hebben niet de bevoegdheid een merk te weigeren omdat er al een gelijkend merk bestaat. Echter, de eigenaar van zo’n ouder, gelijkend merk kan zelf wel eventueel bezwaar maken via een oppositie-procedure. Mocht er oppositie worden ingediend tegen uw nieuwe registratie, dan kunnen wij u adviseren en assisteren bij de verdediging van uw merk.

Kunnen jullie mijn merk ook internationaal registreren?

Ja, Chiever kan uw merken waar ook ter wereld registreren. Of het nu om Duitsland, Europa, Amerika, China of Brazilië gaat, overal kunnen wij de procedure van merkregistratie van A tot Z voor je verzorgen.

Wat zijn de kosten om een merk te registreren?

De kosten van een merkregistratie bestaan uit de kosten die de overheid in rekening brengt en het honorarium van Chiever. Om je een beetje een indruk te geven: merkregistratie in de Benelux kost je eenmalig ca. € 800. Daarmee is het merk beschermd voor 10 jaar. Voor Europa (27 landen) kost 10 jaar bescherming eenmalig ca. € 1.700,-, maar de kosten kunnen met een subsidie lager uitvallen. De kosten kunnen hoger worden als het merk voor veel verschillende producten en diensten moet worden geregistreerd. Voor kosten buiten Europa geven wij graag een begroting op maat.

Moet een merkregistratie verlengd worden?

Een merkregistratie is 10 jaar geldig. Ruim voordat je registratie verloopt, krijg je van ons een seintje met de vraag of je je merkregistratie weer wilt verlengen. Wij geven dan ook een overzicht van de kosten. Als je dat wilt kunnen wij de merkregistratie verlengen voor een nieuwe periode van 10 jaar.

Welke verschillende soorten merkregistratie klassen zijn er?

Bij een merkregistratie moet je altijd laten weten voor wat voor soort producten en diensten je je merk wilt laten beschermen. Is het een merk voor een zoutje, gaat het om een verzekeringsbedrijf of verkoop je meubels, bij elke registratie moet dit worden aangegeven. Als je dit aan ons doorgeeft zorgen wij bij de registratie voor de juiste omschrijving en brengen het onder in de juiste klassen. Moet het merk voor veel verschillende producten of diensten beschermd worden, dan heb je meerdere klassen nodig en liggen de kosten wat hoger.

Kan een logo geregistreerd worden?

Wij kunnen niet alleen woordmerken voor je registreren, maar ook logo’s of beeldmerken. Als je een logo gebruikt is het zeer aan te raden om dit, naast je woordmerk, ook te laten beschermen. Daarmee voorkom je dat de concurrentie eenzelfde design gaat gebruiken. Om een logo te kunnen registreren hebben wij een goede jpg afbeelding van je nodig.

 

Heb je een vraag over merkregistratie, maar staat je vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op!

Case Swapfiets

Een blauwe band als merk registreren?

 

Soms val je met je neus in de boter en mag je als merkenbureau meedenken over de bescherming van een wel heel bijzonder merk: de blauwe voorband van de Swapfiets.

Hoe is de merkregistratie gegaan bij Swapfiets?

Merkregistratie Swapfiets

Case Boekenbal

Boekenbal als merk beschermd?

 

Ondanks het feit dat de woorden Boekenbal en Boekenweekgeschenk beschrijvend zijn – en daarmee moeilijk als merk te registreren – is Chiever er toch in geslaagd deze merken te beschermen.

Hoe is de merkregistratie geregeld voor het Boekenbal?

Merkregistratie Boekenbal