Waarom merkonderzoek doen?

Het is van groot belang om je nieuwe merknaam te checken. Doe je dat niet dan loop je grote risico’s. De kans bestaat dat je op een later moment, als je merk al stevig in de markt staat, plotseling toch gedwongen wordt je merk te wijzigen omdat het merk inbreuk maakt op de oudere rechten van een ander. Het is dus van groot belang te onderzoeken of je merk niet conflicteert met een ouder, beschermd merk.

Arena

Herinner je je de zaak rond de Arena nog? Het stadion had zijn huiswerk niet goed gedaan en geen of te beperkt onderzoek laten uitvoeren naar de beschikbaarheid van de naam Arena. Hotel Arena gelegen aan het Amsterdamse Oosterpark, maakt met succes bezwaar bij de rechter. De Arena moest zijn naam wijzigen. Uiteindelijk werd de zaak geschikt. Hotel Arena kreeg ca. € 1,5 miljoen in ruil waarvoor het stadion de naam mocht blijven gebruiken.

Merkonderzoek Arena

Merkonderzoek: Quick Scan of Full Search?

Het spreekt voor zich dat het meest uitgebreide onderzoek de beste resultaten geeft. Anders dan een Quick Scan haalt uitgebreid onderzoek haalt niet alleen (nagenoeg) identieke merken naar voren, maar ook merken die een beetje lijken en ook een obstakel kunnen zijn.

Maar een uitgebreid onderzoek is ook beduidend kostbaarder dan een Quick Scan. Uiteindelijk bepaal je natuurlijk zelf hoe diep je graaf en hoeveel geld je bereid bent uit te geven aan merkonderzoek. Maar welk onderzoek je ook kiest: het is het belangrijkste dat je iéts aan onderzoek doet. Zonder merkonderzoek een nieuw merk introduceren is erg onverstandig.

Merkonderzoek: woordmerk of beeldmerk

Een merkonderzoek is niet alleen aan te raden voor nieuwe woordmerken, ook als je een nieuw logo introduceert kan een merkonderzoek heel nuttig zijn. Met een merkonderzoek breng je in kaart of er oudere logo’s geregistreerd zijn die overeenstemming vertonen met het nieuwe beeldmerk.

Merkonderzoek scan
Merkonderzoek

Veilig door merkonderzoek met uw merk de markt op?

Ga je een nieuw merk introduceren en wil je weten of er risico’s zijn? Dan is het aan te raden een merkonderzoek te verrichten. Als je dit formulier opstuurt nemen onze juristen binnen 24 uur contact met je op voor meer informatie over de mogelijkheden, de verschillende soorten onderzoek en de kosten.

Het contactformulier kan niet weergegeven worden omdat cookies niet zijn geaccepteerd. Klik hier om cookies te accepteren.

Case Gletscher

Gletscher voor een drankje?

Een klant van Chiever wilde de naam Gletscher in Europa gebruiken voor een ijsdrankje. Dat klinkt lekker koud en visueel kan je ook wel wat met zo’n naam. Veel budget voor onderzoek was er echter niet. Chiever raadde aan toch in ieder geval toch iéts aan vooronderzoek te doen. Maar goed dat we die check gedaan hebben.

Wat kwam er uit het merkonderzoek voor Gletscher?

Merkonderzoek Gletcher

De 5 meest gestelde vragen over Merkonderzoek

1. Is het verplicht om merkonderzoek te laten verrichten?

Onderzoek naar oudere gelijkende merken is niet verplicht, maar wij raden het wel ten zeerste aan. De ellende is groot als in een later stadium blijkt dat iemand oudere rechten op een gelijkend merk bezit.

2. Wat voor soort merkonderzoek kun je laten doen?

Globaal gesproken zijn er twee smaken: de Quick Scan, een onderzoek naar (min of meer) identieke merken en een Full Search, een uitgebreid onderzoek naar identieke en overeenstemmende merken.

3. Wat is een Quick Scan?

Een Quick Scan is een onderzoek naar (min of meer) identieke merken. Hiermee haalt u heel snel de grootste obstakels naar boven. Wij kunnen een Quick Scan doen in elk land ter wereld. De resultaten en ons advies zijn altijd binnen 1-2 werkdagen bekend en de kosten zijn beperkt. Het is van belang te weten dat dit niet het meest volledige onderzoek is. Een volledig beeld van de eventuele risico’s krijgt u alleen met een Full Search.

4. Wat is een Full Search?

Een Full Search is een onderzoek naar identieke én overeenstemmende merken. Dit onderzoek graaft dus veel dieper dan een QuickScan. Het is daarom ook kostbaarder en de doorlooptijd is langer. Maar het geeft u wel een veel vollediger beeld.

5. Kan ik naast een woordmerk ook een logo laten onderzoeken?

Ja, Chiever verricht ook onderzoek naar logo’s of beeldmerken. Voor een dergelijk onderzoek bestaat echter geen identieke Quick Scan, maar zul je altijd een Full Search moeten doen, een uitgebreid onderzoek naar identieke en overeenstemmende merken.

Heb je een vraag over merkonderzoek, maar staat je vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op!