Losse V

In een oppositie bij het Europese merkenbureau EUIPO beriep Vans zich op twee merkregistraties: niet alleen eentje van het totale logo van Vans, maar ook eentje van het beeld van de losse V, een karakteristiek element in de huisstijl van Vans.

Vans Visdy

V niet los gebruikt

Hoewel die V’s in Vans en Visdy volgens EUIPO enige gelijkenis vertonen, is de totaalindruk van de merken volgens het bureau toch voldoende verschillend. Ook het argument dat de V als losstaand merk door intensief gebruik een sterk onderscheidend vermogen (met daardoor een ruime beschermingsomvang) heeft gekregen, wijst EUIPO van de hand. Volgens het merkenbureau gebruikt Vans die opvallende V eigenlijk nooit los, maar altijd alleen als onderdeel van zijn totale logo.

Vans V

Andere merken wel inbreuk?

Maar eerder wonnen we wel procedures tegen de merken Van-Z en Vaiv5, probeerde Vans nog. Dat mag zo zijn, reageerde EUIPO, maar wij zijn niet gebonden aan eventuele eerdere uitspraken. Maar als we er toch iets over mogen zeggen: die zaken zijn toch onvergelijkbaar? Van-Z en Vaiv5 zitten veel dichter op Vans dan dat Visdy, aldus EUIPO. En daar zit ook wel wat in.

Van-v Vaiv5

Bas Kist