Rode lap

Het Duitse PGL GmbH heeft het logo Bullock – Engels: gecastreerde stier of os – aangevraagd voor onder andere kleding en oordopjes. Voor Red Bull werkt dit logo als een rode lap op de stier: met die twee ossenkoppen en het onderdeel Bull wordt natuurlijk de gedachte opgeroepen aan het wereldbekende Red Bull-logo. In zijn oppositie baseerde het bedrijf zijn claim op een registratie van het Red Bull-logo dat niet alleen is ingeschreven voor energy drinks, maar ook voor kleding.

Geen verwarring

Begin december kwam Red Bull echter van een koude kermis thuis. Volgens EUIPO lijken de merken maar een heel klein beetje. Dat zit hem volgens het bureau alleen in het woordje Bull. Echter, bij Bullock is het woord Bull opgenomen in het totale woordmerk en bij de Oostenrijkers staat er Red voor. Dat levert dus nauwelijks gelijkenis op, aldus EUIPO. Van gevaar voor verwarring is dan ook geen sprake.

Bullock

Geen link

En de grote reputatie van het Red Bull-logo dan? Voor dit soort bekende merken hoef je immers geen verwarringsgevaar aan te tonen, maar kan het al voldoende zijn als de consument een link tussen beide merken legt. Echter, ook van een link wil EUIPO niets weten. De merken lijken nauwelijks en de producten waarvoor Bullock is aangevraagd (o.a. dus kleding) behoren tot een economische sector die ver af staat en geen enkele overlap heeft met de energy drink-industrie, aldus EUIPO. Dus die link tussen beide merken zal niet worden gelegd.

Verbaasd

Ik ben serieus verbaasd over deze uitspraak. Ik vind het vreemd dat EUIPO de begripsmatige gelijkenis tussen de beeldelementen in de twee merken niet laat meewegen. Voor mij roept Bullock met die twee ossenkoppen (maar het zouden ook stieren kunnen zijn) meteen een associatie op met het wereldbekende Red Bull logo met zijn twee stieren. Of is dat beroepsdeformatie?

Verder valt het op dat EUIPO meent dat de kledingbranche en de energy drink-industrie geen enkele overlap hebben. Hmmmm. De branche van een life-style merk als Red Bull, met aparte winkels voor merchandise en kleding, zit toch behoorlijk dicht tegen de kledingindustrie aan? Ik zie plotseling Max Verstappen in zijn race-outfit voorbij lopen! Nee, van mij mag de zaak nog een keer worden overgedaan.

Bas Kist