Hyundai
Leest de consument dit als Hyundai?

 

Verticale balken

Volgens de Board leest de consument in dit sterk gestileerde merk geen letters, maar ziet hij alleen verticale balken van verschillende hoogte, waarvan twee met punten. Het publiek moet wel een ‘zeer fantasierijk cognitief proces doorlopen’ om dit beeld als Hyundai te “ontcijferen”. Dat soort diepgaande analyses maakt de consument niet, aldus de Board. Geen merkinbreuk dus. Tja, lastig. Nu ik eenmaal weet dat je het als Hyundai kunt zien, kan ik dat niet meer loslaten. Maar zou ik dat er ook zonder enige voorkennis in gelezen hebben? Ik weet het niet.

GT
Merkregistratie van Sony geeft geen bescherming voor letters GT

Veel moeite

Het komt best vaak voor, procedures bij het Europese merkenbureau over de vraag wat de consument in een merk zal lezen. Zo probeerde Sony met een beeldmerk dat de letters GT moet uitbeelden, tevergeefs de registratie van het woordmerk GT Racing tegen te houden. De consument zou wel heel veel moeite moeten doen om in deze tekens een G en een T te lezen, aldus het Europese Gerecht in 2021.

Totto Totu
Geen inbreuk op Totto want consument leest niet Totu

 

Totto vs Totu

Hetzelfde overkwam het merk Totto in 2020. Volgens Totto kan je het nieuwe merk van een Chinees handelsbedrijf makkelijk als TOTU herkennen en dat ligt te dicht bij Totto. Echter, ook hier wilde het Gerecht er niets van weten. De consument zal die rode stippen vooral opvatten als elementen die de zwarte lijnen scheiden en niet zozeer als onderdeel van een hoofdletter T.

Voorbeelden Hyundai
IJTI, KIO, FLY en Blink worden in deze logo’s niet herkend volgens de Europese rechter

 

Niet herkend

Op de website van IPKat geeft Marcel Pemsel nog een paar aardige voorbeelden: zo worden volgens de Europese rechter de bovenstaande merken gewoon als beeldmerken gezien en niet herkend als IJTI, KIO, FLY en Blink. Met uitzondering van de laatste (daar lees ik toch direct het woord Blink in) begrijp ik deze uitspraken wel.

Hyundai voorbeelden

Odido

Zelf konden we hier op kantoor ook wel een paar leuke logo’s bedenken die bij registratie vermoedelijk geen bescherming geven voor het woordmerk dat ermee wordt uitgebeeld. Wat te denken van Kia, Vaio en Odido? Als Odido op basis van zijn logo in de aanval gaat tegen een ander merk dat teveel op het woord Odido lijkt, dan is de merkregistratie van dit logo onvoldoende om daar iets tegen te doen. Knappe jongen die in dat beeldmerk Odido in leest.

Woordmerk registreren

Maar wat moet je hier nu mee? In ieder geval zorgen dat als je een dergelijk tamelijk moeilijk te ontcijferen logo gebruikt je – naast de merkregistratie van dit logo – ook het woordmerk vastlegt. En dat heeft Odido natuurlijk ook gedaan, dus dan is er weinig aan de hand. Kent iemand nog andere leuke voorbeelden van lastig te ontcijferen logo’s? Stuur ze aan nieuwsbrief@chiever.com.

Bas Kist

Dit artikel is ook gepubliceerd op Adformatie.nl