November 2017. The Londen Taxi Corporation TLC krijgt geen monopolie voor het wereldbekende uiterlijk van zijn Londense taxi’s. Volgens de Engelse Court of Appeal zijn de merkregistraties die TLC bezit voor de vormgeving van de taxi ongeldig.

Foto: www.metrocab.com De Metrocab kan voorlopig gewoon blijven rijden in Londen

Metrocab

In 2015 spande TLC een rechtszaak aan tegen twee concurrenten die in Londen rondreden met de zogenaamde Metrocab. Deze taxi lijkt sterk de op de bekende Londense taxi’s van TLC. Tijdens de rechtszaak beriep TLC zich op twee geregistreerde vormmerken

Niet onderscheidend

Op 1 november bepaalde de Court of Appeal echter dat TLC niets aan deze merkregistraties heeft omdat deze vormmerken geen onderscheidend vermogen bezitten. Volgens de rechter wijkt de vorm van de taxi op zich ‘niet significant af’ van de basale standaardvormgeving van een auto.

Geen inburgering

Ook de stelling van TLC dat de vorm van de taxi door langdurig gebruik ingeburgerd was, wees de rechter af. Uiteraard is deze taxi wereldbekend en van iconische waarde. Echter, dat kan TLC niet zomaar naar zich toetrekken. Uit de overgelegde bewijzen blijkt niet dat het publiek deze taxi’s alleen met TLC associeert en niet ook met andere aanbieders, aldus de Court of Appeal.