Kleurloos

In de eerste plaats natuurlijk de keuze voor de naam Nieuw Sociaal Contract. Hmmm. Nieuw Sociaal Contract, wat een kleurloze en saaie naam. En een politieke partij met de naam Contract? Maar goed, het Christen Democratisch Appèl (CDA) dat in 1980 werd opgericht heeft het lange tijd ook heel goed gedaan.

Generiek?

En NSC? Blijft die afkorting wel hangen? Net als Nieuw Sociaal Contract heeft NSC weinig kleur en voelt het wat generiek. Is het misschien de Twentse afdeling van NOC/NSF? Is er connectie met de Nederlandse Spoorwegen? Wat dat betreft hebben de afkortingen VVD, D66 en BBB meer onderscheidend vermogen. Maar misschien maakt het in dit geval ook allemaal niet uit. Je weet immers zeker dat de nieuwe partij van Omtzigt in de media zoveel aandacht gaat krijgen dat elke naam uiteindelijk snel inburgert en aan kracht wint. Kijk maar eens hoe snel het nietszeggende X een echt merk is geworden.

NSC

NSC-merken

En dan eens naar de juridische kant kijken. Zou Omtzigt iets aan juridisch onderzoek hebben gedaan? Geen idee. Zelf maar eens wat checken. Onderzoek naar merkregistraties NSC in de Benelux levert 9 hits op. Gezien de producten en diensten waarvoor deze merken zijn geregistreerd geeft dat volgens mij geen problemen voor de nieuwe politieke partij. Onderzoek in het Handelsregister laat echter zien dat er maar liefst 100 bedrijfsnamen het element NSC gebruiken. Laten we hopen dat Omtzigt deze lijst met handelsnamen goed is doorgelopen.

Dollartekens

Ondertussen duiken er hier en daar ook al wat kooplieden op met dollartekens in de ogen. Op 3fm loopt een zekere Thomas Brouwers van het bedrijf ‘New Sales Company’ zich al warm. Hij is eigenaar van de domeinnaam nsc.nl. Hij is wel bereid de domeinnaam aan Omtzigt over te dragen voor ‘minimaal een bedrag met vijf nullen’. Brouwers is gretig geworden door het verhaal dat de NPO in 2012 een ton overmaakte aan de ‘Nederlandse Postduiven Organisatie’ voor de naam npo.nl. Dat gaat de zuinige Omtzigt natuurlijk nooit uit zijn achterzak trekken. Blijf dromen meneer Brouwers!

Website

 

Niets met Pieter Omtzigt te maken

Maar goed, als het klopt dat Omtzigt geen ton gaat neerleggen voor nsc.nl, dan moet hij misschien gewoon kiezen voor nieuwsociaalcontract.nl. Of toch niet? Opvallend genoeg blijkt deze domeinnaam al in 2018 door een ander geregistreerd te zijn. Blijkbaar heeft de eigenaar er nog geen eigen website aan gehangen, maar hij heeft inmiddels wel een duidelijke boodschap voor de bezoekers: DEZE NAAM HEEFT NIETS MET OMTZIGT TE MAKEN! Ik wed overigens dat dit bedrijf ook best gevoelig is voor een bedrag met vijf nullen.

Artikel 1 SP>A

 

Naamconflict politieke partijen

Het wordt interessant te zien hoe de zaken zich op dit gebied gaan ontwikkelen. Gaat Omztigt toch de portemonnee trekken voor een mooie domeinnaam? En zou er tussen de 100 gevonden handelsnamen NSC nog een goudzoeker opstaan die serieus bezwaar wil maken tegen Omtzigts nieuwe naam? Het zou niet de eerste keer zijn dat een politieke partij in een naam-conflict belandt. In 2017 werd Sylvana Simons na een rechtszaak gedwongen af te zien van gebruik van de naam Artikel 1 omdat een stichting oudere rechten voor deze naam bezit. In datzelfde jaar deed de Vrijzinnige Partij VP bij de Kiesraad een vergeefse poging de inschrijving van de Vrouwen Partij VP tegen te houden. En in 2015 kreeg Denk het aan de stok met GGZ Friesland, dat merkrechten voor de naam Denk bleek te bezitten. Ook in België ging het mis toen de Belgische Socialistische Partij SP in 2001 zijn naam veranderde in Socialistische Partij Anders SPA. Bronwater Spa stond meteen op zijn achterste benen en dus maakten de socialisten er sp.a van. Het is te hopen dat Omtzigt dit gedoe bespaard blijft, hij heeft meer aan zijn hoofd.

Bas Kistτ