Juni 2017. Autofabrikant Jaguar heeft in de Verenigde Staten oppositie ingediend tegen een nieuwe aanvraag tot merkregistratie van PUMA. Volgens Jaguar lijkt het poema-merk teveel op het Jaguar-logo.

Vervoermiddelen

Dat Jaguar bezwaar heeft tegen de registratie van dit oude, bekende PUMA-logo komt omdat PUMA het dit keer niet heeft aangevraagd voor sportartikelen, maar voor boten, skiliften, gemotoriseerde golfkarretjes, baby buggies en rolstoelen. Stuk voor stuk producten die onder de categorie ‘vervoermiddelen’ vallen. En dat steekt Jaguar.

Verwarringsgevaar

Jaguar is bang dat het publiek in verwarring raakt en zal menen dat er een connectie met Jaguar bestaat. Daardoor wordt de waarde van het oeroude Jaguar-merk aangetast, aldus de autofabrikant.

PUMA voor fietsen

Wat opvalt in de oppositie is dat Jaguar geen bezwaar maakt tegen de registratie voor fietsen, die PUMA ook in zijn aanvraag heeft meegenomen. Waarom een rolstoel met een PUMA-logo wel associaties met Jaguar op zou roepen en een fiets met een PUMA-logo niet, wordt uit de stukken niet duidelijk. PUMA heeft 40 dagen de tijd om zich tegen de aanval te verweren.

Nederlands staartje?

Het is niet uitgesloten dat de kwestie ook hier in Nederland nog een staartje krijgt. Uit het Benelux Merkregister blijkt dat PUMA ook hier een hele oude merkregistratie – uit 1992 – bezit van exact dezelfde poema, voor exact dezelfde producten. Eventuele winst in de VS zou Jaguar op het idee kunnen brengen om ook in andere landen orde op zaken te stellen.

Foto Jaguar via Shutterstock.