Juni 2017. Memory is een beschermde merknaam van spelletjesfabrikant Ravensburger. Concurrent Jaludo maakt met zijn spelletjes met namen als Dieren Memory, Sinterklaas Memory en zelfs Justin Bieber Memory, inbreuk op deze rechten. Dat heeft het Gerechtshof van Amsterdam bepaald op 23 mei.

Nederlaag in 2015

In 2015 leed Ravensburger nog een gevoelige nederlaag. Volgens de rechtbank van Amsterdam mocht Jaludo de aanduiding ‘memory’ gewoon gebruiken. Bij het zien van het woord ‘memory’ in combinatie met een ander woord zou de consument onmiddellijk begrijpen dat het om de inhoud van het spel gaat, een geheugenspel, en niet om een merk, aldus de rechtbank.

Memory beschermd merk

Echter, in hoger beroep trekt Ravensburger nu toch aan het langste eind. Volgens het Hof Amsterdam is Memory een beschermd merk. Jaludo, dat het woord Memory vaak ook met een hoofdletter gebruikt, maakt inbreuk op de merkrechten van Ravensburger, aldus het Hof.

Optreden noodzakelijk

Voor bedrijven die merken bezitten die in de praktijk ook wel als generieke aanduiding worden gebruikt – denk maar aan Spa, Luxaflex of TomTom – is het van groot belang dat zij zoveel mogelijk optreden tegen iedereen die het merk in generieke zin gebruikt. Blijf je stilzitten, dan loop je de kans dat je je rechten verspeelt. In dit geval liet het Hof weten dat Ravensburger dit goed doet: het treedt consequent op tegen iedereen die Memory als soortaanduiding gebruikt, aldus het Hof. Daardoor behoudt het bedrijf zijn merkrechten voor Memory.