Balloon Dog

Koons is de ontwerper van het bekende drie meter hoge beeld van de Balloon Dog, dat onder andere te zien is op het dak van het Metropolitan Museum in New York. Koons meent dat de opblaashonden van de boekensteun te veel op zijn kunstwerk lijken.

Koons kopieert zelf ook

De zaak is om twee reden interessant. In de eerste plaats omdat Koons zelf het nooit zo nauw neemt met andermans auteursrechten. Hij neemt in zijn eigen kunstwerken regelmatig elementen over uit werken van anderen.

Kinderpartijtje

Verder is het natuurlijk de vraag in hoeverre Koons copyright kan claimen op de vormgeving van de ballonhond in het algemeen. Koons heeft die hond ook niet zelf verzonnen. En, zo kun je je afvragen, zou Koons ook elk willekeurig kinderpartijtje afgaan om zijn rechten te verdedigen?

Geschikt

Onlangs werd bekend dat de zaak toch geschikt is. Park Life kan de boekensteunen blijven verkopen, maar mag de naam van Koons daar niet aan verbinden (dat deze ze toch al niet). Ondertussen schijnen de boekensteunen mede door de actie van Koons als een dolle te verkopen.