Juli 2017. Supermarktketen Lidl is in juni in de VS aangeklaagd door retailer Kroger vanwege het gebruik van de aanduiding Preferred Selection voor zijn voedingsmiddelen. Volgens Kroger maakt Lidl hiermee inbreuk op de merkrechten op de woorden Private Selection.

Verwarring

Kroger, een keten met meer dan 2000 winkels in de VS, bezit een Amerikaanse registratie van het merk Private Selection uit 2003. Het bedrijf stelt dat de consument de merken Private Selection en Preferred Selection zal verwarren en dat de kracht van het merk Private Selection zal afnemen.

Commentaar Chiever

Het is de vraag hoe sterk de claim van Kroger is. De combinatie van de twee generieke woorden Private en Selection is natuurlijk niet of nauwelijks onderscheidend voor voedingsmiddelen. Als een supermarkt in Europa Private Selection als merk zou aanvragen, zou dat zonder twijfel geweigerd worden vanwege het ontbreken van onderscheidend vermogen. Natuurlijk, door langdurig gebruik kan zo’n merk eventueel inburgeren, maar dan nog blijft de beschermingsomvang zeer beperkt. Of je dan het niet-identieke en zuiver beschrijvende Preferred Selection kunt stoppen, lijkt ons zeer de vraag.