September 2017. De Europese merkregistratie Pierre de Coubertin van het Internationale Olympisch Comité IOC is ongeldig. Dat heeft de Cancellation division van het Europese merkenbureau EUIPO in juli van dit jaar bepaald. De procedure was aangespannen door het Nederlandse bedrijf Tempted Brands.

Gebruik

Het woordmerk Pierre de Coubertin, de naam van de grondlegger van de olympische beweging, is in 2007 door het IOC als Europees merk geregistreerd voor een veelheid aan producten. Echter, in het merkenrecht geldt de regel dat je een merk moet gebruiken. Maak je langer dan 5 jaar geen gebruik van het merk, dan kan het verval ingeroepen worden.

Zelf ook aangevallen

Tempted Brands, dat ook eigenaar is van het merk Route 66, heeft nu zijn oog laten vallen op het merk Pierre de Coubertin. Toen Tempted Brands ontdekte dat IOC het merk niet gebruikte, liet het de registratie met succes doorhalen. Maar de strijd is nog niet gestreden. Tempted Brands heeft zelf een nieuwe Europese registratie voor Pierre de Coubertin aangevraagd, die nu wordt aangevallen door de Fondation de Coubertin.