September 2019. Dat is wat je noemt een echte merken-clash: de stokoude Engelse punkband The Clash, opgericht in 1979, valt tennismerk Wilson aan omdat het bedrijf een tennisracket verkoopt onder de merknaam Clash.

Aanklacht

Op 20 september diende de band een aanklacht wegens merkinbreuk in bij de rechtbank in Californië. De oude punkers blijken een Amerikaanse merkregistratie uit 2008 te bezitten van het merk The Clash voor onder andere DVD’s, kleding en muziekoptredens.

Verwarrend?

3 miljoen dollar

Volgens de punkband is The clash een van de ‘meest iconische namen in de hele muziekindustrie’. Gebruik door Wilson van de merknaam Clash zou voor verwarring bij het publiek zorgen, zo stellen de musici, die graag 3 miljoen dollar als schadevergoeding ontvangen.

Nieuwe merkdepot The Clash van augustus 2019 voor o.a. tennisschoenen

Nieuw merk

Om de zaak wat kracht bij te zetten heeft de band in augustus 2019 een extra merkregistratie aangevraagd voor The Clash, ditmaal voor tennisschoenen. De band stelt dat ze al sinds 2010 sneakers en tennisschoenen onder de naam The Clash op de markt brengen.

Pensioenaanvulling

Het klinkt allemaal alsof deze oude punkers – die tegenwoordig vermoedelijk nog moeite hebben om een buurthuis vol te krijgen – op zoek zijn naar wat aanvulling op hun pensioen. Met name zo’n recent depot van het merk The Clash voor tennisschoenen oogt toch wat verdacht. Maar goed, laten we even afwachten waarmee ze komen. Als ze de laatste jaren inderdaad enigszins serieus tennisschoenen onder het merk The Clash verkocht hebben, dan hebben ze mogelijk misschien toch een case. Maar eerst zien dan geloven.

 

Bas Kist