Klacht

De Reclame Code Commissie (RCC) ontving onlangs een klacht over de verpakking van ‘’Blue Band Roombeter’’. De verpakking zou misleidend zijn volgens de klager, omdat het geen roomboter is. Echter, de voorzitter van de RCC besluit op 5 september dat de verpakking niet misleidend is:  ‘In de naam “Roombeter” valt de eerste e op door een afwijkende kleur, lettertype en lettergrootte. Verder staat direct onder de naam “100% plantaardig”. Uit dit alles blijkt voldoende duidelijk dat het geen roomboter betreft, maar een plantaardig product’, aldus de RCC.

Misleidend?

De regel dat een naam of etiket niet mag misleiden, is er om de consument te beschermen. Of iets misleidend is moet dus ook worden beoordeeld vanuit het perspectief van de gemiddelde consument. Volgens mij raast de gemiddelde shopper in de supermarkt meestal snel door alle gangpaden heen. Ik kan me voorstellen dat als ik deze ‘’Roombeter’’ uit de schappen trek, ik in de veronderstelling ben dat ik roomboter in mijn mandje heb gelegd.

Roombeter

Totaalplaatje: wat zit er in, wat staat er op?

Volgens de Europese rechtspraak moet de gehele verpakking worden meegenomen om te bezien of er sprake is van misleiding. Maar de gemiddelde consument in de supermarkt heeft toch bijna nooit tijd om de gehele verpakking te bekijken? Naar mijn idee zorgt de naam Roombeter (inclusief de discutabele ‘’e’’ die de boterkrul representeert en de gouden wikkel) direct al voor zo veel misleiding, dat de rest van de verpakking (duidelijke aanduiding als 100% plantaardig) daar niet veel aan kan veranderen.

Speciale beschermde aanduidingen

Bovendien mogen bepaalde beschermde productnamen alleen maar gebruikt worden als ze aan speciale regels voldoen. Heel strikt genomen mag je een product niet aanduiden met een van de in de wet omschreven zuivelbenamingen (waaronder room), als het product geen melk of geen ander zuivelproduct bevat. Of Roombeter, een plantaardig alternatief voor roomboter, in strijd is met die regels, zal nog moeten blijken.

Smeuïg

Dat Roombeter een smeuïg onderwerp van discussie wordt, spreekt voor zich. Dit was alleen nog een uitspraak van de RCC, er kan nog in beroep worden gegaan bij het College van Beroep en ook de rechter zou er nog over kunnen oordelen. Ik ben erg benieuwd naar de afloop!

Floor Stijns

FS

Floor Stijns is sinds maart 2022 werkzaam bij Chiever. Floor is een merkengemachtigde die scherpe, eerlijke adviezen geeft, met oog voor perspectief.