Claim op krassen

Monster lijkt te denken dat iedereen die een merk gebruikt waarin een beeldelement is opgenomen van een aantal evenwijdige krassen, inbreuk maakt op de merkrechten van het Monster-logo. Dat Monster-merk kun je immers ook als drie krassen beschouwen.

Monster Silent Castle
Geen enkele gelijkenis

 

Lijkt niet

Maar in de praktijk werkt dat toch vaak anders. Hieronder zie je een paar merken die werden aangevallen door Monster , maar toch gewoon hun Europese bescherming kregen. Volgens het Europese merkenbureau lijken deze ‘krasmerken’ eenvoudigweg te weinig op het Monster-logo.

Monster kras-merken
De opposities van Monster tegen deze ‘kras-merken’ werden afgewezen

 

M-merken

Maar Monster heeft het niet alleen voorzien op ‘kras-merken’. Volgens het bedrijf kun je in het Monster-logo natuurlijk ook een M lezen. En dus daarom vallen ze ook maar alle nieuwe ‘M-merken’ aan.

Opposities Monster
De opposities van Monster tegen deze ‘M-merken’ werden afgewezen

 

Monster zonder succes

Maar net als bij de ‘kras-merken’ heeft dat vrijwel nooit succes. Hierboven zie je enige ‘M-merken’ die met de schrik vrij kwamen. Volgens EUIPO lijken deze merken totaal niet op het M-logo van Monster. Geen inbreuk dus en de opposities van Monster werden afgewezen. Daar valt denk ik weinig op af te dingen. Het lijkt me dat Monster best wat kritischer mag kijken naar welke merken het aanvalt. Pick your battles, zou ik zeggen.

Bas Kist

Bas Kist is mede-oprichter van Merkenbureau Chiever. Hij schrijft regelmatig artikelen over merken- en auteursrecht in de Volkskrant en Adformatie. Daarnaast is hij docent bij de European Institute for Brand management EURIB.