Op hol geslagen Föhn

Het klankmerk dat Porsche via een digitaal bestand heeft ingediend bij het Europese merkenbureau EUIPO kun je hier horen:

 

Tsja, dat is toch wat minder spannend en ronkend dan het patato-patato-patato van een echte Harley:

 

De elektrische Porsche doet meer denken aan een op hol geslagen föhn. Maar goed, het zijn andere tijden.

Niet onderscheidend

Dat de klankmerkregistratie door het Europese merkenbureau geweigerd is, komt natuurlijk niet omdat het als een föhn klinkt, maar omdat het geluid volgens EUIPO niet onderscheidend is. Het klankmerk bevat volgens EUIPO geen ‘opvallende of memorabele elementen’, het laat gewoon een snel optrekkende elektrische auto horen.

Porsche Harley Davidson

Inburgeren?

Voorlopig dus geen Europese klankmerkregistratie voor Porsche. Ik geloof dat ik het wel eens ben. Maar zou dit geluid misschien ooit – net als het kenmerkende geronk van de Harley – kunnen inburgeren? Dat het geluid zo bekend wordt dat je bij het horen ervan niet denkt ‘Zeg, zet die föhn eens uit’, maar ‘Hé, daar komt weer een Porsche aanscheuren’? Ik vraag het mij af. Maar goed, de wonderen zijn de wereld nog niet uit. Onlangs lukte het Elon Musk ook om een eenvoudige X als merk te laten inburgeren.

Bas Kist

Bas Kist is mede-oprichter van Merkenbureau Chiever. Hij schrijft regelmatig artikelen over merken- en auteursrecht in de Volkskrant en Adformatie. Daarnaast is hij docent bij de European Institute for Brand management EURIB.