Gelijke bescherming!

De uitspraak van vorige week kan een geruststelling zijn voor Westerse bedrijven met rechten in Rusland. Volgens het platform World Trademark Review stelt de rechter nu dat ‘gelijke bescherming van intellectueel eigendom van buitenlandse organisaties …., wordt gegarandeerd op het grondgebied van de Russische Federatie. …. De motieven in de uitspraak van de eerste rechter …… berusten niet op een juiste toepassing van het materiële recht’. Pffff, gelukkig maar.

Merkrechten Rusland

Meer merken-ellende in Rusland

Maar is alle merken-ellende in Rusland daarmee voorbij? Nee, zeker niet. Zoals wij eerder berichtten worden er op dit moment door kapers in Rusland massaal merkregistraties aangevraagd voor wereldbekende merken. Met name kaper Torgovje Technologii, die bijna 100 registraties heeft aangevraagd, is erg creatief. Hij heeft al zijn merken voorzien van een eigen design.

Merken Rusland
Een kleine selectie uit de verzameling van door Torgovje Technologii aangevraagde registraties

 

Weigering

Wel moet bedacht worden dat dit nog slechts aanvragen zijn. Dat betekent dat er nog geen rechten aan te ontlenen zijn. De aanvragen zullen allemaal nog door het Russische merkenbureau Rospatent onderzocht worden en als het goed is zal Rospatent ze dan weigeren omdat ze identiek zijn aan de bekende geregistreerde merken. Als het goed is … Eerst nog maar even afwachten wat er gebeurt.

Bas Kist is mede-oprichter van Merkenbureau Chiever. Hij schrijft regelmatig artikelen over merken- en auteursrecht in de Volkskrant en Adformatie. Daarnaast is hij docent bij de European Institute for Brand management EURIB.