Bezwaar Danjaq

Niet geheel onverwacht tekende Danjaq LLC, het bedrijf dat alle merk- en auteursrechten rondom de James Bond-films beheert, bezwaar aan. Probleem was alleen dat Danjaq zelf vergeten was een merkregistratie van dit zinnetje te verrichten. Opvallend, want normaal zit het bedrijf – als het om James Bond-merken gaat – als een bok op de haverkist. Hoe dan ook, bij gebrek aan merkregistratie wees het Europese merkenbureau EUIPO in 2016 de oppositie van Danjaq af en kreeg Formosan in 2017 zijn registratie.

Shaken not stirred

Gebruik

Maar toen ging Formosan de fout in. Om je merkrechten in stand te houden moet je je merk wel gebruiken, anders kan het verval van je recht na vijf jaar worden ingeroepen. En dat hadden de juristen van Danjaq goed in hun agenda genoteerd. Toen bleek dat Formosan eind 2022 nog steeds geen gebruik had gemaakt van het merk ‘Shaken, not stirred’, startte Danjaq een zogenaamde nietigheidsprocedure. En met succes. Formosan kon geen gebruik laten zien en dus werd de registratie doorgehaald. Weg mooi merk! James Bond trekt wéér aan het langste eind.

Bas Kist

Bas Kist is mede-oprichter van Merkenbureau Chiever. Hij schrijft regelmatig artikelen over merken- en auteursrecht in de Volkskrant en Adformatie. Daarnaast is hij docent bij de European Institute for Brand management EURIB.