Monstropoly

En onlangs, op 19 oktober 2023, reeg Hasbro een nieuw slachtoffer aan zijn degen: het merk Monstropoly. Een relatief makkelijke overwinning voor de merkhouder van Monopoly, want in dit geval eindigt de naam niet alleen op Opoly, maar begint hij ook nog eens met de letters Mon, dus dan kom je wel heel dicht in de buurt. Exit Europese merkregistratie Monstropoly.

Globopoly Sexopoly Monstropoly Saufopoly Pokeropoly
Monstropoly toegevoegd aan lange lijst verboden …Opoly-spellen

Tip: blijf weg bij -Opoly

De voor de hand liggende tip voor elke creatieve spelletjesmaker, of het nu om boardgames of andere spelletjes gaat: blijf met je merkkeuze weg bij de uitgang -Opoly. Dan gaat het namelijk geheid mis en beland je in de lange rij van gestrande merken, tussen spelletjes als, Opoly, Clubopoly, Coffee’Opoly, Carbonopoly.

Drinkopoly Monopoly

Drinkopoly

Wel is er nog steeds een merk dat opvallend lang stand houdt in zijn gevecht met Monopoly: het bordspel Drinkopoly, voorlopig nog gewoon in de winkel te krijgen. Dat Monopoly deze aanhaker nog niet op de knieën heeft gekregen, heeft te maken met een ingewikkelde procedurele hobbel die ontstaan is door Brexit. Te technisch om hier uit de doeken te doen, maar ga er maar vanuit dat binnenkort ook Drinkopoly op het merkenkerkhof ligt. Hasbro heeft nu eenmaal een monopolie op Monopoly.

Bas Kist

Bas Kist is mede-oprichter van Merkenbureau Chiever. Hij schrijft regelmatig artikelen over merken- en auteursrecht in de Volkskrant en Adformatie. Daarnaast is hij docent bij de European Institute for Brand management EURIB.