Maart 2018. British Airways (BA) verliest een flink deel van de bescherming van zijn merk Concorde. In een procedure bij het Engelse merkenbureau heeft de geheimzinnige Michael Gleissner de merkregistratie laten doorhalen voor een groot aantal producten.

Merkregistratie

Hoewel de Concorde, een supersonisch passagiersvliegtuig, na een reeks ongevallen sinds 2003 niet meer vliegt, bezit BA nog altijd een merkregistratie van het woord Concorde voor een veelheid aan producten, van horloges tot tijdschriften en van kleren tot speelgoed.

Niet gebruikt

Onlangs werd deze registratie aangevallen door de beruchte Michael Gleissner, een Duitse ondernemer die de laatste jaren vele duizenden merken registreerde. Gleissner voerde aan dat BA het merk Concorde de laatste 5 jaar niet gebruikt had voor de producten uit de registratie. Als een merk 5 jaar niet wordt gebruikt, kan het verval van het recht worden ingeroepen.

Asbakken en luchttransport

Uiteindelijk kon BA slechts voor een paar producten gebruik aantonen, zoals voor pennen, speelgoedvliegtuigjes, kleding en manchetknopen. Voor deze producten heeft BA licenties verstrekt aan derden. Maar voor veel andere producten kon geen gebruik bewezen worden. Dat ging onder andere om tijdschriften, tassen, servies, asbakken en luchttransport. Voor deze producten wordt de registratie Concorde doorgehaald. Voor Gleissner ligt de weg nu open voor een mooie Concorde-tas of een fraai Concorde-servies.

Bas Kist