Februari 2018. Happy Cocooning HCC, fabrikant van gashaarden, voert al tijden een felle strijd tegen haarden-concurrent Arpe. Volgens HCC maakt Arpe met zijn model Thyone inbreuk op de gashaard die HCC als Europees model heeft geregistreerd. Maar is er sprake van een inbreuk? Op 22 februari 2018 deed het Hof Den Haag uitspraak. 

Links de haard van HCC, recht de Thyone van Arpe, volgens HCC een inbreuk

Andere algemene indruk

Om te bepalen of een nieuw design inbreuk maakt op een ouder geregistreerd model, moet gekeken worden of het nieuwe model een ‘andere algemene indruk’ wekt. Is dat niet het geval, dan is er sprake van een inbreuk.

‘Planken-look’

In dit geval komt het Hof tot de conclusie dat de houten gashaard een andere algemene indruk wekt. Een belangrijk verschil zit hem volgens het hof in het feit dat de geregistreerde haard van HCC een minimalistische, strakke vormgeving heeft, terwijl de Thyone met zijn ‘planken-look’ een beetje ‘rommelig’ is vormgegeven, aldus de rechter.

‘Houten look’

Verder is volgens de rechter ook de ‘houten look’ van de Thyone van groot belang. Die wijkt sterk af van de ‘steenachtige matte look’ van de HCC-haard. En tenslotte speelt ook de donker kleur van het geregistreerde model een belangrijke rol. Ook die vind je niet terug bij de Thyone. Kortom, geen inbreuk. De rechter stuurt HCC naar huis met ruim € 10.000,- aan kostenveroordeling.

Had het anders kunnen lopen?

Maar had dit ook anders kunnen lopen? Ja. Wij denken dat als HCC voor andere modelregistraties had gekozen, de zaak mogelijk toch gewonnen was. HCC heeft nu een Europese registratie verricht met alleen kleurenfoto’s van het model. Maar je kunt een model ook met lijntekeningen registreren. Dan focus je alleen op de contouren en niet op het materiaal. Als HCC een dergelijk model in lijntekening aan zijn registratie had toegevoegd, was de zaak naar ons idee anders afgelopen. Maar ja, na afloop is het altijd makkelijk praten.

Links het geregistreerde HCC-model, rechts modellen met lijntekeningen die alleen de contouren beschermen

Bas Kist