Chinese look-alike

De hele kwestie komt voort uit een langslepend conflict tussen Piaggio en de Chinese scooter-maker Znen, dat vestigingen heeft in Italië. De Chinezen maken scooters die flink lijken op de bekende Vespa-scooters, zoals de scooters van het merk Fosti Grande Retro. Om te voorkomen dat Piaggio een spaak in het wiel van de Fosti steekt, stellen de Chinezen al jaren alles in het werk om de intellectuele eigendomsrechten van Piaggio te bestrijden.

Fosti Grande Retro

Merk geschrapt

Zo vielen de Chinezen ook de vormmerkregistratie van de Vespa aan met het argument dat deze vorm niet onderscheidend is. In 2021 gaf de Kamer van Beroep van EUIPO de Chinezen gelijk en liet de registratie van Piaggio schrappen.

Vespa
Europese merkregistratie vormmerk no. 11686482

 

Iconisch

Echter, in beroep heeft het Europese Gerecht nu bepaald dat Piaggio voldoende bewijs heeft aangedragen dat het vormmerk is ingeburgerd omdat het uiterlijk van de Vespa ‘iconisch’ is. Als relevant bewijs noemt het Gerecht onder andere het feit dat de Vespa zelfs in het MOMA in New York te zien is geweest en de verschijning van de Vespa in veel wereldberoemde films. De vormmerkregistratie van Piaggio is dus gewoon geldig. Eindelijk gerechtigheid.

Bas Kist

Bas Kist is mede-oprichter van Merkenbureau Chiever. Hij schrijft regelmatig artikelen over merken- en auteursrecht in de Volkskrant en Adformatie. Daarnaast is hij docent bij de European Institute for Brand management EURIB.