Reputatie Nivea

In zijn oppositie tegen de merkregistratie van Sleepy had Beiersdorf, het bedrijf achter Nivea, zich beroepen op de enorme reputatie van het Nivea-logo en -potje. Ter ondersteuning van deze claim diende het bedrijf een grote hoeveelheid stukken in waaruit deze reputatie moest blijken. Zo leren we bijvoorbeeld dat het blauwe potje met de witte letters al bijna 100 jaar geleden werd geïntroduceerd.

NIVEA evolutie

Onderzoeken

Ook liet Beiersdorf verschillende onderzoeken doen, waarmee het niet alleen de bekendheid van het Nivea logo wilde aantonen, maar ook het feit dat het publiek het merk Sleepy makkelijk in verband zal brengen met Nivea.

Nivea Sleepy Natural

Nivea onleesbaar

Uit een marktonderzoek in Duitsland kwam naar voren dat bij het tonen van een beeld waarbij de merknaam Nivea onleesbaar is gemaakt, een zeer groot deel van de respondenten dit beeld toch meteen herkent als Nivea.

Nivea onleesbaar

Mental connection

En een ander onderzoek liet zien dat, bij confrontatie met het Sleepy logo, 50 % van de testpersonen een ‘mental connection’ legt met het Nivea-merk. Hetzelfde onderzoek toont ook aan dat bij het (verzonnen) Pearl-logo slechts 5 % van de testpersonen aan Nivea denkt.

Nivea
Bij het zien van Pearl legt 5 % van de testpersonen een link met Nivea, bij Sleepy doet 50 % dat.

Inbreuk

Op basis van alle door Beiersdorf ingediende stukken oordeelt EUIPO dat het Nivea-merk inderdaad een grote reputatie heeft in Europa. En in Duitsland is deze reputatie zelfs ‘exceptionally high’. Het beeldmerk Sleepy roept de gedachte op aan het Nivea merk en profiteert op onrechtmatige wijze van de bekendheid van Nivea, aldus EUIPO. Daarom wordt de registratie afgewezen.

Relevant bewijs

In oppositie-zaken kun je een op voorhand gewonnen zaak toch verliezen als je rammelend en rommelig bewijs van gebruik en reputatie van het merk indient. Zo zijn in het recente verleden ook hele grote merken wel eens de mist in gegaan (zoals Big Mac en het logo van MasterCard). Echter, in deze zaak gebeurde het tegenovergestelde: uit de formulering van de Oppositie Afdeling (zo spreekt zij over een ‘impressive amount of evidence’) blijkt dat Beiersdorf en zijn advocaten hun zaakjes goed voor elkaar hadden: veel degelijk en vooral relevant bewijsmateriaal. Dat stemt de Oppositie Afdeling gunstig en het is een belangrijk ingrediënt voor een succesvolle oppositie.

Bas Kist

Bas Kist is mede-oprichter van Merkenbureau Chiever. Hij schrijft regelmatig artikelen over merken- en auteursrecht in de Volkskrant en Adformatie. Daarnaast is hij docent bij de European Institute for Brand management EURIB.