Merk- en portretrechten

Onlangs verscheen in AIM een artikel over de Bowie-schoenen. Samen met de maker van de Bowie-foto’s, fotograaf Mick Rock, biedt het tijdschrift de schoenen aan in een limited edition. Volgens JTEC maakt het blad hiermee inbreuk op de merk- en portretrechten van Bowie.

Rechten opgehouden

Echter, volgens AIM is het geen merkinbreuk omdat de naam David Bowie helemaal niet op de schoenen staat. En van eventuele portretrechten of publicity rights van Bowie kan volgens AIM ook geen sprake zijn. Anders dan JTEC meent het tijdschrift dat Bowie’s portretrechten verlopen zijn in 2016, het jaar dat de zanger overleed.

Bowie
Promotie van de Bowie-schoen op de website van As If Magazine (AIM)

 

Wind uit zeilen

Om JTEC de wind uit de zeilen te nemen besloot AIM in augustus zelf maar naar de rechter te stappen. Het tijdschrift vraagt de rechter nu te verklaren dat deze schoenen géén inbreuk maken op de rechten van JTEC. De zaak wordt binnenkort behandeld.

Portretrecht

Stel dat zo’n zaak in Nederland zou spelen. Hoe zit dat dan met het portretrecht? Kun je portretrechten, toch een vrij persoonsgebonden recht, overdragen aan een ander? En wat gebeurt er met portretrechten als iemand overlijdt? In een later blogbericht gaan we wat dieper in op portretrecht na de dood.

Bas Kist

Photo credit: Ronald Douglas Frazier on VisualHunt.com / CC BY