Niets met stoelen te maken

Niet dat Trip Trap SA ook maar iets met stoelen te maken heeft. Het bedrijf organiseert events en spelletjes, zogenaamde ‘escape games’ aangevuld met wat horeca-diensten. Weinig verband met een stoel zou je zeggen. Om zijn merk te beschermen vroeg het bedrijf Europese registratie aan voor het merk Trip Trap voor onder andere ‘events’ en ‘horecadiensten’.

Tripp Trapp

Oppositie

Stokke, de eigenaar van de bekende stoel, diende een oppositie in. Daarbij wist Stokke aan te tonen dat de kinderstoel van Tripp Trapp een grote reputatie heeft. Ja, maar wij zijn toch in een volstrekt andere economische sector actief, protesteerden de Zwitsers nog. Dat is toch niet verwarrend? Dat klopt, aldus het Europese merkenbureau EUIPO, maar bij bekende merken geldt die zware eis van verwarringsgevaar niet.  Associatie of een link kan al voldoende zijn voor een inbreuk.

 

Tripp Trapp
Bron: https://www.stokke.com/

Link

Volgens EUIPO zal de consument een link leggen tussen beide merken. Maar hoe dan? Nou, zo stelt het merkenbureau, restaurants moeten ook fatsoenlijke, veilige stoelen voor kinderen hebben. De Tripp Trapp is bij uitstek een kwalitatief hoogwaardige kinderstoel. Dus als de consument een restaurant ziet met de naam Trip Trap, dan zal hij mogelijk denken dat de kinderen daar binnen op Tripp Trapp-stoelen kunnen zitten, aldus EUIPO. Hmmm, een vrij vergezochte associatie?

Schade

Maar voor inbreuk op een bekend merk is een link of associatie niet genoeg. Er moet ook gevaar van schade zijn. Maar ook die schade weet EUIPO vrij eenvoudig te vinden. Volgens EUIPO wordt het bekende Tripp Trapp-merk geassocieerd met hoge kwaliteit en iconisch design. Het gevaar bestaat dat dit positieve imago van de bekende Tripp Trapp afstraalt op het bijna identieke merk Trip Trap. De consument verwacht bij het merk Trip Trap vergelijkbare kwaliteiten. Dat heet ongerechtvaardigd voordeel trekken en dat mag niet, aldus EUIPO. Dus geen merkregistratie voor Trip Trap.

Hand boven hoofd

Het blijft met bekende merken altijd lastig in te schatten of de consument een link zal leggen en of er ongerechtvaardigd voordeel wordt getrokken. EUIPO lijkt toch vaak bereid het bekende merk de hand boven het hoofd te houden. Wat hier waarschijnlijk wel zwaar mee heeft gewogen is het feit dat Tripp Trapp een opvallend en vrij uniek woordmerk is, waar de Zwitsers wel heel dicht tegenaan zijn gekropen.

Bas Kist