DROOMBOTER, is de naam voor de nieuwe boter van Mister Kitchen. Bij de Reclame Code Commissie (RCC) kwam een klacht binnen dat de termen ‘’room’’ en ‘’boter’’ wettelijk niet gebruikt mogen worden voor de aanduiding van een plantaardig product. Het zijn immers beschermde zuivelbenamingen, aldus de klager. Daarnaast sommeerde ook de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) Mister Kitchen te stoppen met de naam.

Droomboter

Als de naam niet wordt aangepast dreigt de NZO zelfs met een rechtszaak. Onder druk hiervan kiest Mister Kitchen nu eieren voor zijn geld. Het bedrijf gaat met een andere naam verder, namelijk DROOMMM. ‘’We vinden het absurd maar we moeten wel’’ aldus de woorden van de eigenaren van Droomboter.

Termen als boter en room of melk zijn jarenlang in gebruik en bekend bij de consument, het is goed dat deze beschermd zijn via de Europese Verordening nr. 1308/2013 die beoogt misleiding rondom zuivelproducten te voorkomen (en de consument te beschermen). Echter, deze Europese regels over  het gebruik van zuivelbenamingen stammen wel uit de jaren 80 en zijn sindsdien niet inhoudelijk gewijzigd. We zijn nu 40 jaar verder en onze voeding is sterk veranderd, onze kijk op voeding al helemaal. Om het idee dat we allemaal (wat) plantaardiger moeten eten te blijven stimuleren, zou het niet verkeerd zijn als ze in Brussel die oude bepalingen eens kritisch bekijken. Een heroverweging van de definities van bepaalde beschermde termen, op basis van al die duurzame alternatieven op de huidige markt, zou niet vreemd zijn. Kokosmelk of pindakaas is al volledig ingeburgerd bij de consument en onze haver(melk)cappuccino is eigenlijk de volgende in de rij als je het mij vraagt.

Roombeter
Roombeter waar wij in een eerder blog over schreven.

Boteralternatieven hebben waarschijnlijk nog een lange weg te gaan en mogen op dit moment dus niet met de term ‘’boter’’ worden aangeduid. Dus mocht je een plantaardig alternatief in huis hebben gehaald, vraag dan aan de kersttafel naar het ‘’plantaardige vetsmeersel’’ om je croissantje mee te versieren…!

Floor Stijns

FS

Floor Stijns is sinds maart 2022 werkzaam bij Chiever. Floor is een merkengemachtigde die scherpe, eerlijke adviezen geeft, met oog voor perspectief.