Weg merk

Wat Musk wel vergat was de merkregistratie. Een dag na deze aankondiging in Berlijn deponeerde het Duitse bedrijf Juicyphant het merk Gigabier in het Europese merkenregister. Weg merk!

Tesla Gigabier

Geen gebruik

Natuurlijk tekende Musk meteen bezwaar aan. Hij voerde een oppositie tegen de registratie op basis van zijn eerdere gebruik. Echter, in september 2023 wees het Europese merkenbureau EUIPO de oppositie af. Er was geen sprake van ‘gebruik van meer dan plaatselijke betekenis’, aldus EUIPO.

Kwade trouw

Uiteindelijk zal Musk het merk van Juicyphant op een later moment in een nietigheidsprocedure nog wel onderuit halen, want het heeft er toch alle schijn van dat Juicyphant bij zijn registratie ‘te kwader trouw’ was. Echter, Musk had zich deze ellende makkelijk kunnen besparen door niet pas na introductie wakker te worden, maar zelf tijdig te registreren.

Bas Kist

Bas Kist is mede-oprichter van Merkenbureau Chiever. Hij schrijft regelmatig artikelen over merken- en auteursrecht in de Volkskrant en Adformatie. Daarnaast is hij docent bij de European Institute for Brand management EURIB.