Sarah Palin, in 2008 nog de ‘running mate’ van de republikeinse presidentskandidaat John McCain, is door de North Jersey Media Group (NJMG) beschuldigd van auteursrechtinbreuk. Volgens de Amerikaanse uitgever heeft Palin zonder toestemming een foto van NJMG gebruikt op Facebook.

11 september

Het gaat om de beroemde foto ‘Raising the Flag at Ground Zero’ van 3 brandweermannen die de Amerikaanse vlag hijsen (foto boven). De foto is genomen door Thomas Franklin en verscheen op 12 september 2001 op de voorpagina van de krant The Record. Franklin was in dienst bij NJMG toen hij de foto nam. Hierdoor rusten de copyrights op de foto bij de uitgever.

Facebook

Palin plaatste de foto op 11 september 2013 op haar Facebookpagina en voegde daar de tekst aan toe: Never Forget. Voor de rechtbank van New York eist NJMG nu schadevergoeding. De zaak zal binnenkort behandeld worden.

sarah palin vlag wtc foto

Internet is vrij

Dit conflict komt voort uit een wijdverspreide misverstand: zoals zo velen denkt Palin blijkbaar dat alles wat je op internet vindt ‘vrij’ is. Die foto is inderdaad overal te vinden, maar dat betekent nog niet dat je hem zo maar even kunt ‘posten’. In principe is bijna elke foto die je op internet vindt via het auteursrecht beschermd. Als je hem wilt gebruiken heb je de toestemming van de fotograaf nodig, ook als je Sarah Palin heet.

En deze publicatie op de website van Chiever dan?

Maar mag je deze foto dan wel zo maar in zo’n nieuwsbericht op je website plaatsen? Toegegeven: de grenzen zijn vaag. Maar wij beroepen ons hierbij toch op het citaatrecht. Dit actuele nieuwsbericht gaat over deze specifieke foto en het is eigenlijk bijna noodzakelijk hem er bij te tonen. En uiteraard doen wij dat met vermelding van de maker en de auteursrechthebbende.
15-10-2013