Januari 2018. Ieder jaar worden er bij het Europese merkenbureau EUIPO honderden opposities ingediend door merkhouders die menen dat een nieuw merk te veel op hun eigen, oudere merkregistratie lijkt. In al die gevallen moet EUIPO antwoord geven op de vraag: lijkt het nu wel of toch niet?

Oppositie beslissingen

Hieronder vindt u een aantal recente conflicten. In alle gevallen gaat het om merken die voor dezelfde soort producten worden gebruikt. Lijken de merken nu zoveel dat er gevaar voor verwarring is? Misschien moet u uzelf eens testen en kijken of u op één lijn zit met het Europese Merkenbureau.

Onvoldoende overeenstemming tussen deze mannetjes. Het merk rechts kan geregistreerd worden (EUIPO 05-12-17). Opvallend! Het kwartje had wat ons betreft net zo goed de andere kant op kunnen vallen.

Ook hier geen gevaar voor verwarring. Het merk rechts krijgt een registratie (EUIPO 30-11-17). Die mannetjes lijken wel, maar hier zorgt de toevoeging Abante voor het verschil. De zaak was mogelijk anders gelopen als het rode beeldmerk ook als los element was geregistreerd.

 

Geen inbreuk, het merk rechts kan geregistreerd worden (EUIPO 30-11-17). Terecht, misschien kun je nog net in beide beelden een J lezen, maar verder lijken die merken natuurlijk voor geen meter. Waarom is deze zaak überhaupt aangespannen?