YTRDDZSW als merk niet te onthouden

In april 2022 liet het Europese merkenbureau EUIPO weten dat het kledingmerk YTRDDZSW geen bescherming krijgt. Niet dat het merk beschrijvend is, integendeel, het beschrijft natuurlijk helemaal niets. Maar volgens EUIPO gaat het hier om een tamelijke onbegrijpelijke reeks van letters, die je in geen enkel Europees woordenboek tegen zult komen.

YTRDDZSW

Complexiteit

Door zijn complexiteit (acht opeenvolgende medeklinkers) zal dit merk niet blijven hangen bij de consument. Het is volgens EUIPO ‘een niet-memorabele reeks letters’ die niet als merk –  herkenningsteken – zal functioneren. Geen bescherming daarom voor YTRDDZSW.

YTRDDZSW

Toch merkfunctie?

Aan de ene kant begrijp ik de beslissing van EUIPO natuurlijk wel. Maar aan de andere kant, ik heb het merk nu een paar keer gezien en ondanks het feit dat ik het zelf niet zo maar kan reproduceren, denk ik dat het voor mij wel een merkfunctie vervult, zeker als YTRDDZSW als label in de nek van een shirt zou zitten. Hé, daar heb je dat onuitspreekbare, gekke merk dat begint met een Y en met al die medeklinkers. Misschien functioneert het bijna wel als een soort beeldmerk. Het zou een aardige discussie zijn, de aanvrager kan tot 26 juni in beroep.

Bas Kist is mede-oprichter van Merkenbureau Chiever. Hij schrijft regelmatig artikelen over merken- en auteursrecht in de Volkskrant en Adformatie. Daarnaast is hij docent bij de European Institute for Brand management EURIB.