November 2017. De Canadese bierbrouwer Moosehead heeft een procedure bij de rechtbank in Vermont aangespannen tegen de kleine brouwerij Hop ’N Moose. Volgens Moosehead lijkt het merk Hop ’N Moose teveel op Moosehead.

Niet verwateren

Moosehead eist dat de brouwer niet alleen stopt met de naam Hop ’N Moose, maar ook geen gebruik meer maakt van de afbeelding van een eland. Brouwerij Moosehead bestaat al sinds 1931 en is niet van plan zijn merk te laten verwateren door andere elanden.

Elanden

Wil je als merkhouder je merk exclusief houden, dan ben je wel genoodzaakt om op te treden zoals Moosehead doet. Als je dit soort merken laat lopen verliest je merk aan kracht. Voor je het weet duiken er in het bier-schap dan meer elanden op, waartegen je je dan moeilijk kunt verzetten.

Frisdrank

Dat Moosehead er stevig tegenaan gaat mag blijken uit eerdere acties. In 2016 spande de brouwer een procedure aan tegen het merk Moose Wizz, dat niet eens voor bier gebruikt werd maar voor een soort alcoholvrije soda. Toch trok Moosehead aan het langste eind omdat bierbrouwers tegenwoordig ook vaak frisdranken produceren.

Doorschieten

Overigens lijkt Moosehead met zijn alerte merkenbeleid ook wel eens wat door te schieten. Begin 2016 deed de brouwer een poging het bier Müs Knuckle te verbieden. Echter, dat merk zit toch wel heel ver af van Moosehead. Voor zover bekend heeft Müs Knuckle zich ook nog niet gewonnen gegeven.

Bas Kist