Denner mag in Zwitserland geen cupjes verkopen, maar hoe zit het in de rest van Europa?
De Zwitserse supermarkt Denner, een dochter van Migros, moet onmiddellijk stoppen met de verkoop van cupjes die in de Nespresso-apparaten van Nestlé passen. Dat heeft een Zwitserse rechtbank in St. Gallen op 10 januari 2011 bepaald in een door Nestlé aangespannen procedure.

Associatie met Nespresso
Volgens de Zwitserse rechter bezit Nestlé geldige merkrechten op de vorm van het bekende Nespresso cupje (CH reg. no.486889). Ter ondersteuning van zijn claim had Nestlé onderzoek ingebracht, waaruit blijkt dat meer dan 50 % van de Zwitserse bevolking de vorm van de cupjes associeert met  Nespresso.

En Nederland?
Volgens Chiever is deze uitspraak een belangrijke overwinning voor Nestlé bij de bescherming van zijn cupjes, die een ware goudmijn voor het bedrijf zijn. In 2010 ging Nestlé een vergelijkbare strijd aan in Frankrijk tegen Sara Lee, dat ook cupjes verkoopt die passen in het Nespresso-apparaat. In deze zaak is nog geen beslissing gevallen. Sara Lee verkoopt de cupjes  inmiddels ook in Nederland. Volgens Chiever is het twijfelachtig of Nestlé ook in andere Europese landen zo makkelijk succes met zijn merkrechten zal boeken als in Zwitserland. De Europese rechtspraak laat de laatste jaren nog maar heel weinig ruimte over voor vormmerken.