Februari 2017. Tijdens de strijd om het Witte Huis in 2016 dook in de media de slogan ‘Keep America Great’ op, de democratische tegenhanger van Trumps’ ‘Make America Great Again’. Met Keep America Great-T-shirts en -mokken probeerden de democraten het tij te keren.

keep america great

Merkregistratie slogan geweigerd

Om de slogan te beschermen vroeg de democraat Andreas Mueller in juli 2016 merkregistratie aan voor ‘Keep America Great’. Zonder succes, want volgens het Amerikaanse merkenbureau kan je zo’n algemene, politieke slagzin niet via het merkenrecht monopoliseren. Een beslissing die weinig verbazing hoeft te wekken, want zo werkt dat nu eenmaal in het merkenrecht.

Nieuwe aanvraag Trump

Echter, tot ieders verbazing vroeg Donald Trump himself op 18 januari 2017 ook merkregistratie aan voor exact dezelfde slogan, vermoedelijk om zo anti-Trump-mokken van de markt te kunnen houden. Het mag verwondering wekken dat de president van Amerika blijkbaar meent dat hij de zin – die overigens helemaal niet bij hem past: volgens Trump is Amerika momenteel helemaal niet ‘great’ – zo maar even kan kapen.

Heeft het merkenbureau lef?

Het wordt nu interessant te zien of het Amerikaanse merkenbureau, dat uiteindelijk onder de president valt, het lef heeft ook deze registratie, net als die van Mueller, af te wijzen. Of zou de grote baas daar een stokje voor steken?

Bas Kist

Dit artikel werd eerder gepubliceerd in NRC Handelsblad Trump kaapt slogan Keep America Great NRC 3-2-2017