John Terry, de aanvoerder van het Engelse voetbalteam, overweegt juridische stappen tegen de overheid van India. Een – wazige – foto van Terry wordt gebruikt bij een ‘Smoking Kills’ waarschuwing op een sigarettenverpakking van Gold Flake. Aan de BBC liet Terry weten geen toestemming te hebben gegeven voor dit gebruik.

Weinig discussie
Volgens Chiever hoeft er geen twijfel te zijn dat door dit gebruik de portretrechten van Terry worden geschonden. Niet alleen heeft zo’n bekende voetballer een financieel belang zich te verzetten tegen ongevraagd gebruik van zijn portret in een reclame. Normaal zal hij immers een flinke vergoeding ontvangen voor dergelijk commercieel gebruik. Maar nog belangrijker en los van het geld: de sporter Terry hoeft het natuurlijk niet te accepteren dat hij op deze wijze in verband wordt gebracht met sigaretten.

India eerder betrokken bij portretkwestie
Het is niet de eerste keer dat India betrokken is bij een dergelijke internationale portretrechtkwestie. In 2009 maakte de Indiase overheid zelf bezwaar tegen publicatie van een portret. Toen ging om pennenfabriek Mont Blanc die van een afbeelding van Mahatma Gandhi gebruikte voor de promotie van een nieuwe pen. In 2010 stopte Mont Blanc met de verkoop van de Gandhi-pennen.