November 2016 Het is oppassen geblazen met het gebruik van de naam champagne. De Franse champagne-boeren, verenigd in het Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne (CIVC), zitten als een bok op de haverkist. Iedereen die de naam champagne gebruikt voor wijn die niet uit de Champagnestreek komt, krijgt het aan de stok met de boeren.

champagne

Beschermde oorsprongsbenaming

De naam champagne is door het CIVC geregistreerd als beschermde oorsprongsbenaming, net als bijvoorbeeld parmaham of fettakaas. Echter, de boeren maken zich niet alleen druk om mousserende dranken. Eigenlijk willen ze gewoon elk commercieel gebruik van de naam champagne verbieden.

Aldi Champagner Sorbet

Zo is het CIVC op dit moment in Duitsland verwikkeld in een gevecht met supermarkt Aldi, dat ijs onder de naam Champagner Sorbet verkoopt. Dit ijs schijnt daadwerkelijk 12 % champagne te bevatten. De vraag is nu of het CIVC ook dergelijk gebruik kan verbieden. De hoogste Duitse rechter weet het ook niet meer en heeft onlangs het Europese Hof om uitleg gevraagd.

Duitse ‘kookliteratuur’

Volgens de Aldi is Champagner Sorbet in de Duitse ‘taal en kookliteratuur’ gewoon een gebruikelijke benaming voor ijs met champagne. In Nederland won het CIVC eerder een zaak tegen Unilever, dat bij het 70 jarige bestaan van Andrélon een speciale Champagne Shampoo op de markt had gebracht.

Bas Kist

Dit artikel verscheen eerder in NRC Handelsblad Aldi in gevecht met Franse champagneboeren NRC 11-11-2016