Apple heeft een onbekend bedrag moeten betalen om de wereldbekende klok van de Zwitserse spoorwegmaatschappij SBB te mogen gebruiken. Apple had de klok in eerste instantie zonder toestemming opgenomen in zijn nieuwe iPhone-app Clock. Daarop maakte SBB, dat de copyrights op het design bezit, bezwaar. Apple haastte zich vervolgens om de zaak te regelen. Details over de omvang van de deal zijn niet bekend gemaakt.

Opvallend

De kwestie is om twee redenen opvallend. In de eerste plaats is het vreemd dat een bedrijf als Apple, dat nogal op zijn strepen staat als een ander ook maar in de buurt komt van zijn merken of design, zo makkelijk met andermans intellectuele eigendommen omgaat. Zie ook rijtje Apple conflicten hieronder.

Exclusieve licentie Mondaine

Daarnaast is het de vraag wat de Mondaine Group van deze deal tussen Apple en SBB denkt. SBB heeft deze Zwitserse horlogefabrikant in 1986 een exclusieve licentie gegeven voor het gebruik van de klok. Je kunt je nu wel afvragen hoe exclusief deze licentie is, als Apple de klok ook mag gebruiken. Tegenover persbureau Reuters heeft een woordvoerder van Mondaine aangegeven verbaasd te zijn over de afspraken tussen SBB en Apple. Maar of Mondaine ook in actie komt wilde hij niet zeggen.

Apple staat op zijn strepen

Chiever heeft eens wat conflicten van Apple op een rij gezet.  Met andermans rechten mag het concern dan soepel om gaan, maar als het om het eigen merk gaat is Apple er altijd als de kippen bij om bezwaar te maken. De eigenaars van de volgende logo’s kregen het aan de stok met Apple.