Profiteren

Volgens de Indiase rechter lijken de merken BMW en DMW sterk op elkaar en probeert Om Balajee Automobile, het bedrijf achter de riksja’s, op oneerlijke wijze te profiteren van de reputatie van het bekende BMW-merk.

dmw bmw

Elektronische riksja’s

Balajee voerde nog aan dat BMW helemaal niet actief is op de markt van elektronische riksja’s, maar ook dat kon de rechter niet overtuigen. De consumenten zouden kunnen denken dat de riksja’s iets met het Duitse automerk te maken hebben, aldus de rechter.

Verwateren

Het lijkt misschien een beetje flauw, zo’n grote Duitse reus tegen deze dwerg uit Delhi. Toch is het niet zo gek dat BMW dit doet. Treed je niet op tegen dit soort merken, dan loop je de kans dat je merk op den duur ‘verwatert’. De maker van BMV scooters, om maar eens iets te verzinnen, zal dan snel zeggen: ‘ja, maar die riksja’s van DMW laat je ook lopen. Dan mogen wij toch ook?’. Overigens gaat BMW bij zoiets ook niet over één nacht ijs. De zaak begon al in 2016 met een vriendelijk briefje en is alleen bij de rechter in Delhi terecht gekomen omdat Balajee gewoon niet wilde aanpassen.

Bas Kist