Modelrechten

Philips lanceerde de Sonicare al in 2011. Volgens het concern was het ontwerp in die tijd vernieuwend en zelfs ‘baanbrekend’. Om zijn borstel te beschermen liet Philips twee Europese modelregistraties verrichten. Volgens Philips maakt de Boombrush inbreuk op deze modelrechten.

Borstel modelregistratie
Modelregistraties Sonicare

Auteursrecht

Daarnaast stelt Philips dat de Sonicare een creatief werk is, waarop auteursrechten rusten. De Boombrush zou ook inbreuk maken op deze auteursrechten van Philips.

Borstel battle

Niets bijzonders

Volgens Boombrush was het ontwerp van de Sonicare indertijd echter niets bijzonders. Het bedrijf stelt dat er in die tijd al allerlei borstels op de markt waren met eenzelfde soort minimalistisch design. De gelijkenissen tussen de borstels zijn nu eenmaal het gevolg van ergonomische en technische eisen. Daarnaast stelt de startup dat Philips probeert een bepaalde stijl te claimen. Echter, daar is het auteursrecht niet voor bedoeld, aldus Boombrush.

Onderkant borstel

Vorm

Een belangrijk verschil tussen beide borstels is volgens Boombrush ook de vorm van de borstel: de Sonicare heeft een vierkante vorm met afgeronde hoeken, terwijl de Boombrush rond is.

Behandeling

De zaak is in behandeling bij de Rechtbank Den Haag. Op 21 februari moet Boombrush haar Conclusie van Antwoord indienen.

Bas Kist

 

Voor de volledigheid meld ik dat Boombrush een klant is van Chiever. Deze kwestie met Philips wordt behandeld door de advocaten van Boombrush, Julie Visser en Arnout Groen van AC&R.

Bas Kist is mede-oprichter van Merkenbureau Chiever. Hij schrijft regelmatig artikelen over merken- en auteursrecht in de Volkskrant en Adformatie. Daarnaast is hij docent bij de European Institute for Brand management EURIB.