December 2017. Het Amerikaanse Caterpillar heeft zijn Europese merkrechten op het logo van een gele driehoek moeten inleveren. Volgens het Europese merkenbureau is het logo niet onderscheidend.


 Merkregistratie gele driehoek nietig

Bewijs

In 2016 had Caterpillar een Europese registratie weten te bemachtigen door heel veel bewijs van gebruik van de gele driehoek in te dienen. Het merk zou door dit uitgebreide gebruik een grote bekendheid hebben gekregen en daarmee onderscheidend zijn geworden.

Geen gele driehoek los

Echter, op 4 december 2017 bepaalde de Cancellation Division dat het bewijs van gebruik vooral betrekking had op de logo’s van Cat en Caterpillar. Daarin is inderdaad ook die gele driehoek opgenomen, maar dat betekent nog niet dat het publiek die gele driehoek ook los als merk is gaan herkennen. Dus geen Europese merkbescherming voor de driehoek los.

Gebruik logo Cat en Caterpillar: onvoldoende voor inburgering gele driehoek

EY

Had Caterpillar dit kunnen voorkomen? Ja. Als je een bepaald (eenvoudig) onderdeel van je merk zo belangrijk vindt dat je het ook als zelfstandig merk wilt registeren, zorg er dan voor dat je het ook los gebruikt. Op die manier kan je proberen het merk te laten inburgeren. Wat dat betreft is EY een mooi voorbeeld: dat laat zijn eigen gele logo als terugkerend beeld op zijn website op allerlei manier terugkomen. Dat is de beste route naar een merkenclaim.

EY legt in uitingen nadruk op gele logo door het ook los te gebruiken

Bas Kist