Nieuwtje voor de vloaj!
Vanaf maandag 22 januari 2024 draagt de Limburgse vlaai namelijk het BGA keurmerk (Beschermde Geografische Aanduiding). Door deze bescherming mogen alleen vlaaien die aan strikte Limburgse regels voldoen, de naam ‘’Limburgse vlaai’’ dragen.
Deze Europese erkenning als officieel beschermd streekproduct is een belangrijke winst voor de Limburgers. Het is immers het meest kenmerkende product van de zuidelijke provincie. Ech wel sjiek!
Belang en omvang van zo een label
Niet alleen intellectuele eigendomsrechten kunnen producten beschermen, maar ook traditie, oorsprong en herkomst zijn bronnen van bescherming. Althans voor voedingsmiddelen. Om bescherming van een kwaliteitslabel te kunnen genieten, moet je de benaming van het streekproduct laten registreren bij de bevoegde nationale autoriteit. Goedkeuring verloopt uiteindelijk via Brussel.
Producten waarbij er een nauwe band bestaat tussen een geografisch gebied en de naam van het product die staat voor een bepaalde reputatie, kunnen een ‘’BGA’’ krijgen. De productie, verwerking óf bereiding moet hebben plaatsgevonden in een bepaald gebied. Andere bekende Beschermde Geografische Aanduidingen (BGA) zijn bijvoorbeeld Ardenner Ham of Gouda Holland Kaas.
Limburgse vlaai wordt aan de BGA lijst toegevoegd
Volgens de vanaf 22 januari geldende regels moet een vlaai in Nederlands of Belgisch Limburg gebakken zijn, moet het product er op een bepaalde manier uitzien en wordt zeker niet elk bakproces getolereerd. Let op: als je er slagroom op spuit, is het geen Limburgse vlaai meer! De Limburgers zeggen ook wel dat de vlaai ‘’dun van leer en dik van smeer is’’. Dunne bodem, rijkelijke vulling!
Foute vlaaien
Er komt nu dus een einde aan de wildgroei ‘’foute’’ vlaaien. De Limburgse bakkers kunnen nu een extra waarde aan hun streekproduct toevoegen om zo de consument te beschermen tegen misbruik van het product. Zelf ben ik geboren in Maastricht en kan ik als ‘’sjeng’’ niets anders zeggen dan dat ik dit een mooi nieuwtje vind.
Floor Stijns