Februari 2018. Autofabrikant Ford, eigenaar van onder andere het merk Lincoln, is er niet in geslaagd het automerk Lynk&Co van het Chinese Geely in Engeland van de markt te weren. Reden: het merk Lincoln is al geruime tijd niet meer gebruikt in Engeland.

Oppositie

Het Chinese bedrijf Geely, dat sinds 2010 ook eigenaar is van Volvo, introduceerde de Lynk&Co in 2016. Het merk moet een positie innemen tussen de merken Geely en Volvo. Ford meent dat Lynk&Co veel te dicht bij het merk Lincoln komt en diende in Engeland oppositie in tegen de registratie.

Links de Continental Convertible 1942 en rechts de Lynk&Co (bron autocar.co.uk)

Geen gebruik

Echter, volgens het Engelse merkenbureau heeft Ford niet kunnen aantonen dat het merk Lincoln de afgelopen 5 jaar in Engeland is gebruikt. En wie een merk 5 jaar lang niet gebruikt, kan er geen beroep op doen (en loopt zelfs het gevaar dat iemand de registratie laat doorhalen).

Gebruik door importeurs

Ford was nog op de proppen gekomen met het argument dat er in Engeland nog steeds Lincolns werden geïmporteerd en vervolgens verkocht. Echter, omdat Ford geen enkele band met deze importeurs heeft, kan dit soort gebruik niet worden toegeschreven aan Ford.

Bas Kist

Photo credit: Staropramen1969 on Visualhunt.com / CC BY-SA