De naam Epke Zonderland is zonder toestemming van de Olympische turner als merk in de Benelux gedeponeerd door het bedrijf MaatWerk uit Den Haag. MaatWerk diende de aanvraag in op 10 augustus 2012, drie dagen na de Olympische winst van Zonderland. Dat blijkt uit onderzoek van merkenbureau Chiever. Het management van Zonderland heeft inmiddels het juridisch adviesbureau De Merkplaats in de arm genomen, in een poging de merkregistratie op te eisen.

Toch niet cadeau

Hoewel Maatwerk in eerste instantie via Twitter had laten weten dat het van plan was het gedeponeerde merk aan Zonderland cadeau te doen, lijkt het bureau zijn plannen nu gewijzigd te hebben. Vooralsnog heeft MaatWerk geen gevolg gegeven aan het verzoek van Zonderland en De Merkplaats om het merk over te dragen.

Merknaam Epke

Uit het onderzoek van Chiever kwam ook naar voren dat Epke Zonderland zelf de merknaam Epke heeft gedeponeerd, ook op 10 augustus, een paar uur na de aanvraag van MaatWerk.

Geen schijn van kans

Mocht Zonderland het op een juridische procedure laten aankomen dan maakt MaatWerk volgens Chiever overigens geen schijn van kans, ‘Wie de naam van zo’n kersverse beroemdheid zonder toestemming als merk registreert, zit zonder meer fout. Dat is een ‘depot te kwader trouw’ en dat zal de rechter ongeldig verklaren’, aldus Chiever. ‘En kijk maar naar darter Jelle Klaassen: die werd de dag na zijn gewonnen WK ook gekaapt en staat nu weer keurig op naam van Klaasen zelf. De kaper in kwestie is daar geen cent wijzer van geworden’.