Mei 2019. De Lamzac, de succesvolle opblaasbare zitzak van Fatboy, heeft een serieuze aanval overleefd. Een poging van het Fins bedrijf IP-Agency Finland om de Europese modelregistratie van de Lamzac onderuit te halen mislukte. De registratie van Fatboy behoudt zijn geldigheid.

De afbeeldingen uit de Europese modelregistratie nr. 002621904 van de Lamzac

2015 geregistreerd

Het ontwerp van de Lamzac werd in 2015 als Europees model geregistreerd. Sindsdien heeft Fatboy, mede op basis van deze modelregistratie, verschillende aanhakers van de markt weten te houden.

De Lamzac zoals deze op de markt verkocht wordt

Omver kegelen

Echter, zelfs als je een volwaardige Europese modelregistratie bezit, blijft het altijd mogelijk dat iemand deze registratie weer omver kegelt. Als een ander kan aantonen dat een model op het moment van registratie niet nieuw was en geen eigen karakter had, dan kan hij via een zogenaamde ‘invalidity procedure’ de registratie laten doorhalen. Weg modelbescherming!

Niet nieuw?

Onlangs werd de Lamzac in zo’n procedure betrokken voor het Europese modellenbureau EUIPO. Het Finse bedrijf IP-Agency voerde onder andere aan dat de Lamzac in 2015 – het moment van de registratie – niet nieuw was en geen eigen karakter had. Kijk maar, wat er op dat moment al op de markt was, voerden de Finnen aan, waarbij zij voorbeelden lieten zien van opblaas-zitzakken die al in 2014 via Amazon en Walmart te koop waren.

Voorbeelden van modellen die al vóór 2015 op de markt waren

Lamzac niet puntig

Echter, het EUIPO legde de argumenten van de Finnen naast zich neer. Volgens EUIPO wijkt de algemene indruk van de Lamzac voldoende af van de oudere modellen. Zo is de Lamzac niet aan beide zijden puntig, maar aan één kant ovaal en met een opvallend sluitmechanisme. Bovendien lig je bij de Lamzac als het ware bovenop de zak, terwijl de gebruiker bij de oude modellen echt ín de zak zit. En dus blijft de modelregistratie in stand.

Een belangrijke overwinning

De uitkomst in deze zaak moet een grote opluchting zijn geweest voor Fatboy. Je moet er niet aan denken dat deze modelregistratie – die de ontwerper heel verstandig meteen bij de introductie van de zak had laten verrichten – nietig was verklaard. Dat had de juridische positie van de Lamzac ernstig verzwakt. Nu behoudt het model zijn Europese rechten, maximaal tot 2040 (een geregistreerd model krijgt maximaal 25 jaar bescherming).

Bas Kist