Twitter X Elon Musk

Merken X

Er zijn ongelofelijk veel merken die bestaan uit enkel de letter X (al dan niet in een speciale vormgeving), die geregistreerd zijn voor producten of diensten die soortgelijk* zijn aan de diensten van Twitter/X. Een check wereldwijd levert ruim 3.000 registraties op. Alleen in de US al 587 merken en in de Europese Unie tel ik er 980. Veel van deze merken zullen door hun sterk afwijkende design geen probleem vormen voor de X van Musk. Echter, de kans lijkt groot dat er hier en daar ook wel wat merken tussen zitten die wel een serieus obstakel voor Musk kunnen zijn.

X Musk
Een kleine selectie Europese geregistreerde merken X

 

Microsoft en Meta

Het meest in het oog springen misschien wel de US-registraties van Microsoft (lettermerk X uit 2003), van Meta Platforms (een beeldmerkregistratie X uit 2019) en van Comcast (een gestyleerde X uit 2019). Wat zouden deze tech-reuzen van Musks nieuwe X-merk vinden?

X logo
Merkregistratie Microsoft (2003), Comcast (2019) en Meta Platforms (2019)

 

Gesteggel

Hoe het ook zij: de kans lijkt groot dat er de komende tijd (jaren?) nog flink wat gesteggeld gaat worden, of het nu om de drie bovengenoemde merken gaat of om één of meer van de andere honderden X-merken. Het gevaar kan in ieder geval van veel kanten komen. Zou de grote Chinese leider Xi trouwens ook een mening hebben over de X van Musk?

Bas Kist

 

*Merkonderzoek in klassen 9, 35, 38, 41, 42, 45

Bas Kist is mede-oprichter van Merkenbureau Chiever. Hij schrijft regelmatig artikelen over merken- en auteursrecht in de Volkskrant en Adformatie. Daarnaast is hij docent bij de European Institute for Brand management EURIB.