Oktober 2018. De Europese merkregistratie van het woord QLED van LG Electronics is ongeldig. In een door Samsung aangespannen procedure bepaalde het Europese Merkenbureau EUIPO op 29 augustus dat QLED niet onderscheidend is. Dergelijke generieke aanduidingen kunnen niet als merk geclaimd worden.

Alleenrecht LG?

De uitspraak moet een opluchting zijn voor Samsung. Het bedrijf profileert zich al enige tijd nadrukkelijk met zijn QLED Tv’s. QLED staat voor ‘Quantum dot Light-Emitting Diode’, de techniek achter deze Tv’s. Het feit dat LG deze aanduiding QLED in 2015 als Europees merk had weten te registreren, moet Samsung hebben verontrust. Want wat was die registratie van LG waard? Moest Samsung vrezen dat LG het alleenrecht had op deze term?

Registratie doorgehaald

Het EUIPO heeft nu duidelijk gemaakt dat Samsung zich geen zorgen hoeft te maken. QLED wordt niet alleen door de consument, maar ook door de mensen die professioneel met Tv’s bezig zijn als beschrijvend ervaren. Het merk QLED bezit voor Tv’s dan ook geen onderscheidend vermogen en de registratie van LG wordt doorgehaald. De algemene les uit deze zaak: niet alles wat in het merkenregister staat is waar.

Bas Kist