Chubby Checker, de Amerikaanse zanger die wereldberoemd werd met het nummer The Twist, heeft een rechtszaak aangespannen tegen Hewlett Packard. Volgens de artiest heeft HP inbreuk gemaakt op zijn merkrechten op de naam Chubby Checker.

Meten mannelijk geslacht

Het bedrijf biedt onder de naam ‘The Chubby Checker’ een ‘mobile app’ aan, waarmee de (mannelijke) gebruiker op basis van zijn schoenmaat een schatting krijgt van de lengte van zijn penis. Een vrij eenvoudige en platvloerse applicatie: drie keer raden wat de ‘Chubby Checker’ als resultaat geeft bij schoenmaat 47 extra breed.

Rechtszaak

Hoewel HP de app inmiddels uit zijn catalogus heeft verwijderd, bepaalde de rechter in Californië op 15 augustus in een tussenvonnis dat Checker zijn aanklacht en verzoek om schadevergoeding op basis van zijn merkrechten gewoon voort kan zetten.

Merkregistratie beroemdheid

Veel beroemdheden, en met name artiesten en sporters, laten tegenwoordig hun eigen naam als merk vastleggen. Niet alleen om misbruik tegen te gaan, maar ook vanwege commerciële redenen. Bedrijven zijn vaak geïnteresseerd om de naam van een bekend persoon aan hun product te koppelen. Een merkregistratie biedt de beroemdheid dan de mogelijkheid om een licentie te geven voor het gebruik van de naam.

Van Cruyff tot Rieu en Jort

In Nederland was Johan Cruyff begin van de jaren 70 een van de eerste BN-ers die zijn naam als merk registreerde. Tegenwoordig staat het Benelux Merkenregister vol met lokale beroemdheden: van Joop Braakhekke tot Katja Schuurman en van Herman van Veen tot Frans Bauer en Jort. Dat zo’n merk een flinke waarde kan hebben bleek in 2008 toen violist André Rieu in financiële problemen kwam. Voor de verpanding van de merkrechten op zijn naam ontving Rieu destijds een krediet van € 15 miljoen van de Rabobank.

Robbie Williams en Jaap Stam

Ook grote internationale sterren maken gretig gebruik van het merkenrecht. Zo wisten Robbie Williams, Pamela Anderson, Wayne Rooney en nota bene Jaap Stam met hun geregistreerde merken heel eenvoudig hun eigen namen op te eisen, toen deze als .com-domeinnaam gekaapt waren.

Vulgaire woordspeling

Ook Chubby Checker lijkt met zijn merk goede kansen te maken. In ieder geval wekt de rechter de indruk aan zijn zijde te staan. In het tussenvonnis noemt hij de Chubby Checker-app ‘een vulgaire woordspeling’.

Lindsay Lohan

Maar winnen die beroemdheden dan elke zaak over ongeautoriseerd gebruik van hun naam? Nee, zeker niet. In februari van dit jaar probeerde de aan lager wal geraakte actrice Lindsay Lohan een liedje van de hip-hop artiest Pit Bull te verbieden. In zijn nummer “Give Me Everything” zingt Pit Bull: “So I’m tiptoeing to keep flowin’/ I got it locked up like Lindsay Lohan.” Lohan kreeg van de rechter nul op het rekest. Gebruik van je naam in een ‘work of art’ moet je als beroemdheid toch maar dulden, aldus de rechter. Dat is natuurlijk ook iets anders dan een commerciële, vunzige app.

Dit artikel verscheen eerder in NRC Handelsblad Chubby Checker als vunzige app NRC 04-09-2013