April 2018. Het Jumpman-logo van Nike maakt geen inbreuk op de auteursrechten van fotograaf Jacobus Rentmeester. De flinke financiële compensatie waarop Rentmeester had aangestuurd gaat aan zijn neus voorbij. Dat volgt uit een uitspraak van eind februari van het Gerechtshof in Oregon.

Kopie

Rentmeester, een in New York woonachtige Nederlander, strijdt al sinds 2015 tegen Nike. Volgens De fotograaf heeft Nike het logo van de Jumpman, dat Nike sinds 1987 wereldwijd op grote schaal gebruikt, gekopieerd van een foto die hij in 1984 maakte van basketballer Michael Jordan.

Silhouet

Rentmeester stelt dat Nike op basis van deze oude foto een nieuwe foto heeft laten maken van een dunkende Jordan. Het silhouet dat op deze nieuwe foto te zien is heeft Nike gebruikt voor zijn Jumpman-logo en dat is volgens de fotograaf een auteursrechtinbreuk. Waarom Rentmeester bijna 30 jaar heeft gewacht met zijn claim is niet bekend.

Geen claim op pose

Nadat de fotograaf in eerste instantie ook al had verloren, trekt hij nu in hoger beroep weer aan het kortste eind. Hoewel het idee achter beide foto’s hetzelfde is, kan de fotograaf volgens de rechter geen auteursrechten claimen voor de pose op zich. Bovendien zijn er ook duidelijke verschillen tussen de pose van Jordan op de beide foto’s