Belastingparadijzen

DNBC is een Vietnamese online bank. Afgelopen zomer vestigde de bank zich in Amsterdam. Kort daarop meldde DNB zich met de mededeling dat ze niet blij waren met de komst van een bank met de naam DNBC. Dat is verwarrend en het maakt inbreuk op onze merkrechten op de naam DNB, aldus De Nederlandse Bank. Daar komt bij dat DNBC ook nog eens ‘offshore rekeningen in belastingparadijzen’ aanprijst. Dat schaadt onze reputatie, zo meent DNB.

DNBC DNB

DNBC moet onmiddellijk stoppen

Op 20 oktober viel zoals te verwachten was het doek voor DNBC. De rechter in Amsterdam is het helemaal eens met DNB en bepaalt, onder dreiging van enorme dwangsommen, dat DNBC binnen 7 dagen moet stoppen met deze naam. Ik denk dat niemand, behalve misschien een paar Vietnamezen, van verbazing van zijn stoel valt.

Vergelijkbare zaken

Bij Chiever maken wij vaak gebruik van een database waarin je alle Europese uitspraken over merken kunt vinden. Wij zijn eens gaan zoeken naar vergelijkbare zaken, dat wil in dit geval zeggen: conflicten tussen merken waarvan de eerste drie letters hetzelfde zijn en bij eentje alleen nog één letter is toegevoegd. Dat levert in 2022 in totaal 12 uitspraken op: zonder uitzondering allemaal merkinbreuk.

Merkonderzoek

Het conflict DNB vs DNBC sluit keurig aan in deze reeks. Zo’n check had DNBC natuurlijk ook kunnen doen, zou je zeggen. Dan hadden ze hun kansen in deze kwestie wat beter kunnen inschatten.

Bas Kist

Bas Kist is mede-oprichter van Merkenbureau Chiever. Hij schrijft regelmatig artikelen over merken- en auteursrecht in de Volkskrant en Adformatie. Daarnaast is hij docent bij de European Institute for Brand management EURIB.